3 convingeri gresite pe care le-ai preluat de la parinti

1
De Irina Constantin
22 iun. 2019

Nu mai plange de fata cu toata lumea, te faci de ras. Multumeste-te cu ceea ce ai, nu mai avea atatea pretentii. Banii sunt ochiul dracului. Toate aceste „sfaturi si invataturi parintesti” sunt toxice!

Fiecare dintre noi a preluat, mai mult sau mai putin, o serie de convingeri gresite si limitative de la parintii sai. Asumarea si insusirea unor ganduri care nu iti apartin se intampla, de regula, fara sa iti dai seama.

Acest lucru nu inseamna ca parintii sunt persoane rele sau ca au vrut sa te raneasca. Fiecare parinte a actionat cat a putut de bine, la momentul respectiv, pe baza resurselor la care a avut acces.

Ce ai mostenit din zodia parintilor

Mai mult, chiar si parintii tai au preluat convingeri gresite de la bunici, iar procesul continua de la generatie la generatie. Insa, pentru ca tu iti doresti sa evoluezi constant si sa te liberezi de orice te-ar putea limita, este timpul sa elimini toate impedimentele din viata ta.

Cele mai frecvente 3 convingeri gresite preluate de la parinti

1. Sa fii vulnerabila inseamna sa fii slaba

Cu siguranta, parintii tai ti-au spus, cand erai mica, faptul ca trebuie sa fii curajoasa si puternica. La fel de probabil este sa iti fi spus si ca vulnerabilitatea este o slabiciune si ar fi bine sa scapi de ea sau macar sa o ascunzi foarte bine.

Multe dintre noi raman cu aceasta idee intiparita pana la maturitate si tind sa isi ascunda sentimentele, sa spuna cu mandrie ca nu le pasa si sa poarte, in permanenta, o armura atent lustruita.

Ce mi-ar fi placut sa aud de la tata

Adevarul, insa, este ca vulnerabilitatea inseamna, mai presus de orice, curaj. Nu poti fi curajoasa fara sa risti, fara sa te expui emotional si fara sa te simti incomod. Toate aceste lucruri te ajuta sa te dezvolti si sa devii cea mai buna versiune a ta.

2. Trebuie sa te multumesti cu ce ai (si sa te complaci in situatia data)

„Suntem oameni simpli, nu trebuie sa iti doresti luxul” sau „esti prea scunda/firava/plinuta pentru asta, renunta sa mai visezi”. Daca ai auzit din partea parintilor vorbe precum acestea, ai de a face cu niste convingeri limitative foarte periculoase.

Este posibil ca parintii tai sa fi avut parte de aceeasi mentalitate in copilarie si sa o paseze mai departe fara sa isi dea seama. Cu toate acestea, ideea ca aspectul tau, felul tau de a fi sau contextul in care ai trait te vor impiedica sa evoluezi trebuie sa dispara.

Recunostinta este extrem de importanta si da, este excelent sa multumesc zilnic Divinitatii pentru ceea ce ai ai. Totusi, asta nu inseamna ca nu ai voie sa iti doresti mai mult, sa ai aspiratii inalte si sa muncesti pentru ce vrei sa obtii.

3. Trebuie sa fii impunatoare si „barbata ca Zoe”

Stii celebra replica „Zoe, fii barbata!”? Este cel mai daunator sfat pe care o copila sau o adolescenta il poate primi. Cu toate acestea, multi parinti isi incurajeaza fetele sa fie asemenea unui mascul. Ei cred ca, in acest fel, le vor proteja si le vor crea un scut invizibil care sa le fereasca de pericole.

Ai fost crescuta de o mama toxica? Iata care sunt semnele!

In realitate, o femeie puternica nu trebuie sa se comporte ca un barbat. Din contra, acest lucru poate duce la o inacceptare a feminitatii si la crearea unor dezechilibre in corp si in suflet.

Asadar, cand simti nevoia sa fii delicata, blanda, feminina, nu iti refuza acest lucru in ideea ca este gresit. Accepta-ti propria personalitate, desprinde-te de convingerile gresite care nu iti apartin si fii libera!

Foto: Shutterstock.com