Ai fost crescuta de o mama toxica? Iata care sunt semnele!

1
De Alice Moisescu
19 apr. 2019

Din pacate, unii dintre noi am crescut in familii toxice, in care tocmai cea mai importanta relatie, cea cu mama, nu a fost una sanatoasa din punct de vedere emotional. Cum ne poate afecta acest lucru pe termen lung?

Atunci cand ne raportam la mamele noastre, ne gandim la armonie, la iubire, la recunostinta… Mama este cea care ne-a fost alaturi inca din prima clipa si care ne-a invatat numai de bine. In teorie. Caci uneori realitatea este alta. In viata reala, nu toate mamele sunt la fel. Unele dintre ele reflecta un comportament toxic asupra copiilor lor.

Cum te-a afectat relatia cu mama ta? Daca bifezi mai mult de jumatate din caracteristicile de mai jos, e posibil sa fi crescut intr-un mediu toxic chiar daca nu ai constientizat acest lucru.

Cum vindeci ranile din copilarie cauzate de relatia cu mama ta

Semne ca ai fost crescuta de o mama toxica

Nu ai incredere in tine

In genere, copiii care au fost crescuti de mame toxice devin supusi. Aceasta supunere se pastreaza si la maturitate, ceea ce inseamna ca fac tot timpul ce spun altii, fara sa le iasa din cuvant. In unele cazuri, adultii compenseaza aceasta lipsa de incredere in sine cu… agresivitate, sfidare sau impertinenta.

Nu stii sa oferi iubire, sa daruiesti afectiune

Mamele toxice isi „pedepsesc” copiii privandu-i de afectiune sau iubire parinteasca. Iar aceasta nu este decat o forma de abuz emotional care se va reflecta in comportamentul lor si la maturitate. Adultii crescuti de astfel de mame nu vor sti sa isi arate dragostea fata de parteneri. Nu vor sti sa ofere iubire, dar nici sa primeasca.

Esti codependenta

Mamele toxice vor sa simta ca cei mici au in permanenta nevoie de ele. Daca si tu ai fost crescuta de o mama toxica, cel mai probabil vei resimti aceasta dependenta si la maturitate. Vizavi de partener, de prieteni, de familie…

Cand te gandesti la mama ta, devii anxioasa

Tu cum te simti cand te gandesti la mama ta? Sau cand te raportezi la relatia cu ea? Daca ai numai sentimente de furie, teama sau anxietate… inseamna ca ai avut o mama toxica. Timpul nu vindeca ranile si e nevoie sa intelegi ca ai avut parte de un abuz emotional in copilarie. Doar asa poti incepe procesul de vindecare.

25 de intrebari pe care ar trebui sa i le pui mamei tale

Ii pui pe ceilalti pe primul loc

In conceptia unei mame toxice, rolul copilului este de a-i face pe plac. Daca mama ta ti-a ignorat nevoile si te-a facut sa crezi ca acestea nu sunt importante, probabil ai ajuns sa crezi ca nu esti suficient de importanta, ca nu contezi pentru cei din jurul tau.

Ai nevoie de confirmare din partea celorlalti

Adultii crescuti de mame toxice vor tinde sa caute validare pretutindeni: din partea partenerului de viata, din partea prietenilor, a sefilor etc. Sunt oameni care vor ramane alaturi de un partener toxic sperand ca acesta se va schimba intr-o zi. Asa cum sperau si cand erau copii ca mama lor ii va aprecia candva.

11 sfaturi pe care trebuie sa le dai fiicei tale

Ai o stima de sine scazuta

Mamele toxice iti distrug stima de sine. Te compari des cu ceilalti? Te simti vinovata fara un motiv serios? Mamele toxice isi conving copiii ca sunt rai si ca nu merita dragostea lor. Este important sa iti dai seama pe cont propriu ca nu esti un om rau si ca meriti dragoste, apreciere, incredere! Ca nu trebuie sa traiesti pentru a le face altora pe plac. Nici mamei, nici partenerului, nimanui! Invata sa traiesti pentru tine.

Foto: Shutterstock.com