Mit sau realitate: cuplurile fara copii sunt mai fericite?

1
De Alice Papuc
21 iul. 2023

Poate ca ti-ai pus macar o data aceasta intrebare.

Astazi dezbatem un subiect relativ controversat si vedem daca acesta poate fi considerat un mit sau, dimpotriva, o realitate. Cuplurile fara copii sunt mai fericite? Au aceste persoane o relatie de cuplu mai sanatoasa si mai armonioasa? Descopera ce spun specialistii!

Care este secretul acelor femei neobosite, care par ca le pot face pe toate

Ce au descoperit oamenii de stiinta

Subiectul legaturii unice creata de un copil intr-o familie este atat de dezbatut incat a fost abordat inclusiv de oamenii de stiinta. Conform Asociatiei Americane de Sociologie, parintii sunt mai predispusi sa fie depresivi, prin comparatie cu oamenii din aceeasi categorie sociala, dar fara copii.

Mai mult decat atat, un articol publicat de New York Times in 2009 relateaza ca exista o scadere considerabila a vietii conjugale dupa aparitia unui copil. Concluzia a fost trasa dupa analiza a peste 25 de studii de specialitate. Acestea fiind spuse, cuplurile fara copii par sa aiba o relatie mai solida si mai armonioasa, prin comparatie cu acele cupluri similare ca si conditii de trai (venituri, nivel de educatie, stare de sanatate etc), dar care au copii.

“Nu am crezut niciodata ca situatia va fi atat de complicata”

Ti s-a intamplat vreodata sa discuti cu cineva care are copii si sa iti spuna ca nu se astepta ca totul sa fie atat de greu? Acest lucru se intampla pentru ca nimeni nu te pregateste cu adevarat pentru cum va fi viata ta odata ce vei avea o fiinta de care esti responsabil 100%. Presiunea este mai mare ca niciodata iar multe cupluri pot ceda. De cele mai multe ori, relatia ajunge, involuntar, in plan secund. Cu toate acestea, partenerii au nevoie sa petreaca timp impreuna. Mai mult decat atat, au nevoie de o “retea” de sprijin, formata din prieteni si familie. Iar in cazul in care aceasta nu este, din diferite motive, prezenta, lucrurile se complica si mai mult.

Cum evolueaza relatia de cuplu

Timpul petrecut in cuplu nu mai este la fel odata ce apare un copil. Intalnirile sunt planificate, spontaneitatea scade, iar resursele sunt alocate in mod diferit. Toate aceste lucruri sunt firesti, iar daca te afli intr-o situatie similara, afla ca nu esti singura. Este firesc sa te simti coplesita la inceput. Dar lucrurile vor evolua, odata ce tu si partenerul tau va gasiti echilibrul. Este o etapa noua, pe care inca o explorati. Este firesc sa aveti nevoie de o perioada de “ajustare”.

5 comportamente importante in relatia de cuplu

Ce se intampla dupa ce copiii pleaca de acasa

Urmatoarea intrebare pe care specialistii au adresat-o a fost ce se intampla cu viata unui cuplu atunci cand copiii ajung la maturitate si pleaca de acasa? Cand copiii au propriul drum in viata si nu mai locuiesc cu parintii? Fenomenul poarta denumirea de “sindromul cuibului gol”. Contrar asteptarilor generale, calitatea vietii conjugale creste. Cuplurile sunt mai fericite si au mai mult timp pentru ei, pentru prieteni si pentru alte hobby-uri.

In final, fiecare cuplu decide ce isi doreste sa faca

Decizia este una cat se poate de personala. Fiecare cuplu decide care este viata pe care si-o doreste si cum se raporteaza la aceasta situatie. Copiii schimba intreaga dinamica a familiei, aducand o noua perspectiva si momente unice in viata, bucurii pe care poate nu le-ai experimentat pana la acel moment. Cu toate acestea, da, viata de familie necesita implicare, responsabilitate, griji si resurse. La finalul zilei, fericirea este un subiect complex si cat se poate de subiectiv, astfel ca fiecare cuplu o poate experimenta in mod diferit.

Foto: Freepik.com