Stresul resimtit de mame este diferit de cel trait de tati

1
De Maria Dima
4 sept. 2019

Cand vine vorba de copiii tai, poti observa cu usurinta ca tu ai cu totul alte preocupari si temeri legate de bunastarea celor mici fata de sotul tau. De multe ori, tatii sunt cei responsabili cu distractia, pe cand mamelor le revine rolul de comandant de unitate.

Vorbeam deunazi cu o prietena ce are doi copilasi micuti si spunea cu toata sinceritatea ca orice conversatie la telefon cu o mamica este ca si cum ai discuta cu persoana care are un soi de Tourette specific supereroilor ocupati cu salvatul celor din jur:

– “Ce faci, cum e ziua ta?

– Bine, uite acum am venit de la plimba…Anaaaa, da-te jos de pe dulap! Si urmeaza sa o pun pe cea mica somn….Nu manca ciucurele de la draperie, nu! Nu scoate piciorul pe pervaz!!!!

– Pari foarte ocupata, vrei sa te las?!

– Aaa, nu, stai linistita, e totul sub control, am prins-o la timp.”

Daca astfel de conversatii sunt la ordinea zilei si la tine in familie, nici nu e de mirare ca esti mereu ingrijorata de ce se intampla in jur. Insa, pe langa asta, mamicile inmagazineaza si un cu totul alt tip de stres: cel proiectat in viitor! 

Mamele se streseaza pentru orice decizie de azi ce poate influenta viitorul copiilor

Nu-i asa ca si tu te sucesti de o mie de ori pana sa-i dai copilului a doua muscatura dintr-o prajitura, gandindu-te la vinovatia care insoteste orice gram de zahar extra care ajunge la el?

Sau ca vrei sa-l impingi de la spate cat se poate pentru a face de toate: inot, dansuri, karate, echitatie, etc? Nu l-ai lasa sa renunte la niciuna dintre ele pentru ca stii cat de mult ar putea sa-i influenteze viitorul?

Fix asta deosebeste mamele de tati: femeile se streseaza mai mult pentru viitor. Pentru dezvoltarea armonioasa si de succes a copilului, pentru inteligenta lui emotionala si sanatatea sa de acum incolo.

Tatii, in schimb, se gandesc serios cum sa decoreze casuta cainelui cu luminitele de Craciun pentru a bucura copilul acum.

Psihologii le recomanda mamelor o pauza de la familia lor cel putin o data pe an

Barbatii au mult mai mult timp de joaca efectiva din orele petrecute cu copiii fata de mame, care fac toate celelalte activitati care, prin comparatie, par pur administrative. Cumparaturile sunt facute, cina e gata si hainele sunt spalate. Cum sa nu ai chef de distractie?!

Sotii reprezinta un factor de stres mai mare decat copiii, conform specialistilor

Desigur, fiecare familie are o alta dinamica; uneori si rolurile sunt inversate. Insa cel mai important e ca atat resposabilitatile, cat si grijile sa fie impartite in mod echilibrat. O formula magica nu exista, insa cea perfecta pentru familia voastra, cu siguranta!

Cele mai mari sacrificii ale mamicilor care stau acasa cu cei mici

Foto: Shutterstock.com