Psihologii le recomanda mamelor o pauza de la familia lor cel putin o data pe an

1
De Maria Dima
20 iul. 2019

Mamele care stau acasa cu copiii au acelasi nivel se stres si oboseala ca orice alt angajat full-time. Diferenta este ca jobul lor nu se termina la 17:30, nu au parte de relaxare dupa job si nu sunt scutite de tura de noapte.

Unde mai punem faptul ca de cele mai multe ori nu au timp nici de un dus sau ca niciun moment in baie nu e niciodata numai pentru ele. Nici acolo nu sunt singure.

Cele care au copii de varste diferite sunt deja maestre la programe atat de incarcate incat ar face de rusine o zi plina de sedinte a oricarei multinationale care se respecta. 

Trezit la 6 dimineata, pregatit micul dejun si pachetele celor care se duc la scoala, trasee minutios pregatite prin trafic ca sa ajunga toata lumea la destinatia sa (scoala, gradinita), cumparaturi si planificari pentru mesele zilelor urmatoare, cu rigurozitatea unei cazarme.

Apoi, recuperarea copilasilor, daca e cazul, si somnul de dupa-masa, ce vine musai cu ritualul propriu, ca doar nimic nu se intampla de la sine! Infruntarea trupelor inamice din trafic, ca sa ajungi cu copiii la cel putin una dintre activitatile din triada moderna: dans, inot, tenis, fotbal.

Cariera si familie, chiar le putem avea pe toate?

La ora 17 incepe distractia legata de masa de seara, teme, baita, timp de calitate cu cei marisori deja, somn pentru ceilalti poate, nu pentru sotie. Eu am obosit doar gandindu-ma la schita asta simplificata de activitati, insa vreo mama cazuta la datorie nu o sa vedeti!

Tocmai de asta, psihologii au initiat un trend in materie de vacante, numit mom-cation.

Mamele sunt incurajate sa-si ia o pauza de la asemenea programe extenuante si sa calatoreasca impreuna cu alte femei ce trec prin asta, sau chiar singure, cel putin o data pe an. O asemenea pauza ar avea beneficii extrem de importante asupra relatiilor familiale si a starii de sanatate, fizica si psihica, a mamicilor in cauza.

O pauza de la familie luata de mamici ajuta si restul familiei sa se dezvolte

Expertii spun ca pana si cei mici au nevoie sa vada ca echilibrul casei, dar si a lor, nu sta in totalitate numai intr-o persoana.

Un studiu din SUA reafirma ce stiam deja: comparativ cu taticii, mamele au vreo 10 ore extra de activitati pe saptamana in care jongleaza cu treburi prin casa sau, cum ar zice corporatistii – multitasking.

Cum pleaca stapana casei pentru cateva zile chiar, cum brusc toata lumea realizeaza cate chestii face sau stie numai ea. Un exercitiu din asta e perfect pentru a castiga mai multa apreciere si intelegere si din partea partenerului, daca e cazul.

Timp liber de la indatoririle de mamica, luat de 2 ori pe an, e secretul unei relatii fericite cu partenerul

A fost demonstrat ca femeile care-si iau doua astfel de pauze pe an sunt mult mai putin predispuse depresiilor, si se descurca mai bine cu stresul si oboseala din fiecare zi.

Micro-datingul sau cum poti sa strecori niste timp pentru voi doi atunci cand apar copiii

O pauza e o necesitate, nu un lux

Ar trebui ca asemenea vacante departe de copii sa fie o parte integranta din normalitatea rolului de mamica.

Un timp numai pentru sine, care sa recalibreze si sa revitalizeze energia fizica si emotionala a persoanei care se dedica trup si suflet celor din jur aduce un echilibru extrem de necesar in orice familie.

Fanii o critica pe Chrissy Teigen pentru ca „nu este o mama buna”. Cum raspunde vedeta

Vinovatia care se furiseaza in bagajele mamicilor care iau decizia de a pleca pentru cateva zile poate fi contracarata de beneficii. Trebuie sa invatam sa incurajam orice demers ce contribuie la binele suprem: bunastarea intregii familii. Ca femeile sa ofere dragostea, energia si grija de care au atata nevoie ceilalti, trebuie sa existe conditiile optime pentru ca ele sa functioneze la foc continuu, nu?

Foto: Shutterstock.com