Motivul pentru care femeile nefericite in relatii au dificultati in a fi mame bune

1
De Cristiana Astefanoaiei
10 apr. 2023

Cand mama nu e bine, nici copilul nu este bine. Specialistii au observat ca problemele de cuplu au un impact mai mare asupra copiilor decat s-ar crede.

Atunci cand exista probleme in relatiile lor, femeile sufera pe toate planurile vietii. Mai exact, nivelul de rabdare al femeii si capacitatea acesteia de a-si exprima interesul si dragostea fata de copiii ei pot scadea dramatic, spun specialistii.

Dr. Samantha Rodman Whiten, psiholog in domeniile parenting si relatii, spune ca, in general, femeile se ocupa mai mult de ingrijirea copiilor, desi barbatii castiga teren in ceea ce priveste egalizarea acestui aspect. Pentru ca ele alapteaza, se trezesc mai mult pe timpul noptii si, in general, se gandesc mai mult la copii, mult mai mult decat isi dau seama sotii lor.

De asemenea, o mare parte din identitatea lor se bazeaza pe a fi o mama buna, deoarece cultura noastra are inca cerinte mai mari pentru femei ca parinti decat pentru barbati.

Toate acestea inseamna ca femeile, care sunt deprimate si anxioase in proportii mai mari, au, de asemenea, mai multe cerinte impuse de societate, dar si de ele insele. Atunci cand o astfel de femeie este intr-o casnicie disfunctionala, aceasta oala sub presiune tinde sa explodeze.

5 lucruri care se spun des despre certurile in cuplu, dar pe care nu trebuie sa le crezi in totalitate

Atunci cand nu se simte iubita, sustinuta si acceptata, o femeie care se simte deja foarte stresata de cresterea copilului nu mai e la fel de capabila sa le ofere dragoste, sprijin sau acceptare copiilor ei.

Femeile care au parte de certuri in cuplu nu reusesc sa le depaseasca cu usurinta

Psihologul considera ca barbatii reusesc sa „compartimenteze” mai bine decat femeile si, de exemplu, de multe ori reusesc sa aiba o zi productiva de lucru dupa o cearta de dimineata, pe cand femeile se pot chinui mai mult sa faca acelasi lucru.

„Ce le sugerez barbatilor care sunt foarte ingrijorati de faptul ca sotiile lor nu sunt suficient de rabdatoare sau de iubitoare cu copiii? Atunci cand tu si sotia ta nu sunteti fericiti impreuna, iar ea spune in mod constant ca vrea mai mult sprijin si mai multa iubire si ca este iritata si suparata din cauza acestui fapt, iar tu nu faci nimic in afara de a o invinui, e clar ca adancesti problema in loc sa fii de ajutor. Daca sotia nu se simte iubita este foarte greu pentru ea sa ofere iubire, mai ales daca a avut si o copilarie dificila, ceea ce inseamna ca nu are prea mult sprijin din partea familiei sau incredere in propria capacitate de a fi parinte”, le explica Dr. Samantha Rodman Whiten barbatilor.

Este nevoie de un efort constient din partea barbatilor, mai ales in primii ani de viata ai copilului.

6 schimbari prin care trec barbatii dupa ce devin tati

„Aceasta este o perioada in care femeile au nevoie de mult sprijin, deoarece se simt foarte vulnerabile la un nivel de baza, biologic, mediat de evolutie. Acest lucru nu inseamna niciodata ca o femeie ar trebui sa fie rautacioasa sau rea cu sotul ei, dar daca exista vreodata un moment in care el ar trebui sa fie rabdator si iubitor atunci cand ea este iritata, acela este atunci cand se confrunta cu nasterea, alaptarea si epuizarea. Consilierea de cuplu, impreuna cu terapia individuala pentru ambii parteneri, ar fi ideala in aceasta situatie”, detaliaza dr. Whiten.

Mamele care se simt singure sufera mai mult

La fel cum depresia postpartum poate fi declansata de factori externi – o schimbare majora de viata, o schimbare de hormoni – aceasta este adesea rezultatul unor schimbari mari si stresante din viata ta.

„Stresul exacerbeaza orice afectiune de sanatate mintala sau de alta natura”, spune Melinda Paige, Ph.D., profesor de consiliere clinica in domeniul sanatatii mintale la Argosy University din Atlanta.

Izolarea, pierderea scopului sau a identitatii si lipsa de interactiune sociala pot juca un rol in dezvoltarea depresiei.

Desi in ultimii ani se vorbeste mai mult despre sanatatea mintala, depresia este inca stigmatizata ca un esec personal. Aceasta presiune se simte deosebit de frustranta pentru o multime de mame care stau acasa. Ceea ce complica lucrurile este faptul ca depresia este adesea trecuta cu vederea in randul mamelor care au grija de copii, deoarece a nu merge la serviciu in fiecare zi este considerata o alegere privilegiata.

La presiunea pe care multe mame casnice o pun pe ele insele se adauga mesajul „daca stai acasa si esti nefericita, esti singura vinovata”, ceea ce este complet fals.

Karma de familie: cum poti vindeca ranile transgenerationale si traumele din mama in fiica

Adevarul este cu totul altul. Atata timp cat exista un partener in viata unei femei, acesta este in mod egal responsabil pentru locuinta lor si pentru copii precum este mama. Sarcinile se vor imparti intre cei doi, iar sotul va incerca sa-i acorde partenerei sale de viata sprijinul necesar pentru ca ea sa revina in mediile sociale cu care era obisnuita, precum o iesire la shopping sau o cafea cu prietenele. Aceste mici detalii vor face o mare diferenta in dinamica relatiei, iar ea isi va putea aduna fortele pentru a fi o mama buna.

Foto: depositphotos.com