5 lucruri care se spun des despre certurile in cuplu, dar pe care nu trebuie sa le crezi in totalitate

1
De Irina Constantin
14 feb. 2021

Despre relatii se spun foarte multe lucruri si fiecare are o parere in ceea ce priveste cum ar trebui sa arate si sa se comporte un cuplu „perfect”.

Certurile in cuplu sunt normale, spun unii. Altii sustin ca intr-un cuplu perfect nu exista niciodata conflicte. Probabil ca adevarul este undeva la mijloc, nu-i asa?

Cand vine vorba despre conflicte, exista foarte multe pareri populare ce te pot influenta. De aceea, este important sa fii constienta, sa le iei in calcul, dar sa nu te bazezi pe ele 100%.

Iata 5 lucruri care se spun frecvent despre certurile in cuplu si de ce nu trebuie sa le iei mot-a-mot!

1. Toate cuplurile se cearta

Da, intr-adevar. La un moment dat, mai ales in relatiile care dureaza deja de cativa ani buni, este normal sa se mai strecoare si momente de tensiune si conflict. Bineinteles, asta daca partenerii nu sunt cumva doi maestri zen, ceea ce nu se intampla foarte des in viata reala.

Cu toate acestea, nu te baza pe aceasta afirmatie pentru a justifica o viata de cuplu plina de certuri care par ca nu se vor sfarsi vreodata. Este normal sa va certati din cand in cand, insa aminteste-ti ca fiecare dintre voi merita respect si compasiune!

2. Toate relatiile au perioade bune si rele

In mod clar, fiecare relatie a cunoscut culmi ale fericirii, dar si perioade in care lucrurile nu erau deloc roz. Fie ca un eveniment neplacut a intervenit in viata unuia dintre parteneri sau, pur si simplu, au fost cateva momente nefericite in viata voastra, este normal sa le traversati impreuna pe toate.

Totusi, atunci cand perioadele rele sunt, in mod evident, mult mai dese decat cele bune, este timpul sa iti pui intrebari. Oare nefericirea are legatura doar cu factorii externi sau cu neintelegerile sau nepotrivirile dintre voi? Fii sincera!

3. Relatiile presupun eforturi de ambele parti

In mod sigur, o relatie de succes are in spate multa comunicare, cateva compromisuri si foarte multa vointa din parte ambilor parteneri. Relatia perfecta nu cade niciodata din cer, ci este construita cu multa rabdare si iubire.

Cu toate acestea, daca relatia in care te afli te stoarce de orice urma de energie, s-ar putea sa nu fie o relatie in care merita sa ramai. Daca eforturile pe care le faci in relatie iti afecteaza toate aspectele vietii si te lasa epuizata la finalul zilei, este timpul sa iti pui cateva intrebari.

4. Conflictele sunt inevitabile

Cine nu a avut niciodata un conflict in relatie ori evita sa spuna adevarul, ori are probleme serioase de comunicare si prefera sa interiorizeze orice problema, in loc sa discute despre ea. Adevarul este simplu: certurile in cuplu sunt inevitabile.

Totusi, chiar daca apar din cand in cand conflicte, acest lucru nu inseamna ca nu este necesar sa le gestionati in niciun fel. Daca va certati foarte des, ar fi bine sa va puneti intrebari si sa gasiti metode prin care sa diminuati momentele tensionate. Fiti mai rabdatori, mai calmi, ascultati-l cu atentie pe celalalt si nu cautati doar sa aveti dreptate.

5. Toata lumea face greseli din cand in cand

Nimeni nu poate nega acest lucru. Fiecare dintre noi a comis greseli mai mici sau mai mari si continuam sa invatam din ele. Suntem umani, deci predispusi la erori.

Cu toate acestea, nu inseamna ca putem face aceleasi greseli la nesfarsit. Nu putem sa spunem orice ne trece prin cap in timpul unui conflict, pentru ca apoi sa invocam faptul ca „toata lumea greseste”. Este necesar ca fiecare partener sa isi asume responsabilitatea pentru greselile facute, pentru ca certurile in cuplu sa devina din ce in ce mai rare si mai usor de gestionat.

Foto: Unsplash.com