Sotii reprezinta un factor de stres mai mare decat copiii, conform specialistilor

1
De Maria Dima
10 aug. 2019

Conform unui studiu recent, sotii contribuie la stresul acumulat al femeilor intr-o masura mai mare decat copiii. 46% dintre femeile intervievate admit ca cei mici sunt mai putin stresanti decat partenerii lor, iar asta in conditiile unei vieti normale de familie, fara abuz sau neglijare din partea sotilor in cauza.

Cifrele confirma faptul ca pana la 75% din femei sunt singurele responsabile de intreaga casa si de toti cei care locuiesc acolo. Mamele care s-au intors la munca dupa ce au nascut se plang de si mai multa presiune ce cade pe umerii lor, de vreme ce ziua nu are destule ore incat sa-si termine treburile.

La cum arata statisticile acestea, nici nu e de mirare ca sotii devin parte din problema, in conditiile in care numai 25% dintre ei se implica in treburile casnice.

Cea mai enervanta parte? Sentimentul constant ca in loc de 2 copilasi, te trezesti ca ai 3, daca-l pui la socoteala pe sotul tau si tot ce faci zilnic pentru el. 

Poti intelege atunci cand copilul tau nu e ordonat, cand nu-si gaseste tenisii, cand isi imprastie jucariile peste tot, dar cand aceleasi comportamente vin din partea unui barbat de 35 de ani parca nu e la fel de dragut.

Nici rabdarea ta nu e la fel in acest caz.

Mamele de pretutindeni se plang de acelasi lucru: sotul lor este mai degraba un partener de joaca decat un parinte. 

Iar a fi singurul adult din casa nu e deloc sexy.

La fel, momentele in care copiii si sotul sunt intr-o constanta competitie pentru atentia mamei nu sunt deloc flatante, ci exasperante.

Psihologii le recomanda mamelor o pauza de la familia lor cel putin o data pe an

Atat rolul de parinte, cat si cel de sotie devotata sunt extrem de provocatoare, iar combinatia celor doua – culmea, exact aia pe care majoritatea o visam de mici – ne lasa fara puteri de multe ori. 

Pe langa faptul ca nu ai timpul fizic pentru a face tot ce-ti propui in fiecare zi in materie de curatenie, cumparaturi, mancare si grija pentru copii, cand se intampla sa nu mearga ceva conform planului (adica de 2 ori pe zi, daca nu cumva e sarbatoare, serbare sau concediu, cand sansele de stricare a treburilor se dubleaza) e numai vina ta. E normal, avand in vedere ca tu esti singura care face ceva!

Astfel de momente de epuizare sau pierderea rabdarii sunt normale. Nicio familie nu e imuna la ele. Problema apare atunci cand devin obicei sau mai rau, rutina. Atunci trebuie sa deschizi cutia Pandorei si sa spui tot ce ai pe suflet pentru a-l face pe celalalt sa inteleaga stresul cu care te confrunti in fiecare zi.

Cele mai mari sacrificii ale mamicilor care stau acasa cu cei mici

Nu te astepta ca schimbarea sa vina de la sine

Ce rost are sa fii mereu cu bateriile golite, cu vena pleznita pe frunte si cu o falca in cer si una in pamant de nervi? In loc sa te frustrezi din cauza timpului lui liber si modului sau relaxat de a face lucrurile, spune-i la ce anume ai nevoie de ajutor ca sa fii si tu mai odihnita.

Nu te astepta ca el sa faca de la sine treburi de care poate nici nu are habar. Nici macar cei mai buni tatici nu pot anticipa lista de activitati ce trebuie atinse din capul tau, sau ordinea in care vrei sa le vezi facute.

Micro-datingul sau cum poti sa strecori niste timp pentru voi doi atunci cand apar copiii

Trebuie sa vorbesti deschis si sa aduci vorba de asta cand totul merge bine, preferabil, si nu atunci cand ti-a ajuns cutitul la os si rabufnesti. Odata ce intelege ce se intampla si cat de mult te afecteaza, o sa fie mult mai doritor sa-si schimbe obiceiurile si sa contribuie mai mult.

Foto: Shutterstock.com