Studiu: Femeile sunt mai afectate decat barbatii de cresterea costului vietii

1
De Maria Constantin
18 mart. 2022

Nu doar ca exista mai multe femei care au posturi prost platite, dar acestea sunt si mai expuse anxietatii provocate de lipsa banilor, arata un sondaj.

Diferenta de castiguri intre sexe ramane un subiect de actualitate. Editia britanica a revistei Marie Claire a analizat modul in care anumiti factori, precum joburile part time pentru care aplica barbatii sau menopauza, pot afecta felul in care sunt platite femeile.

Fundatia Living Wage a realizat un nou studiu despre modul in care femeile britanice sunt afectate de criza costului vietii.

Prima observatie este ca femeile sunt mai predispuse sa ocupe posturi prost platite. Astfel, 60% din joburile cu un salariu sub limita minima a nivelului de trai sunt detinute de femei. Din numarul total al femeilor care muncesc, 20,4% sunt platite sub nivelul minim real al nivelului de trai pe care il au 2,9 milioane de persoane. In cazul barbatilor, doar 14% (1,9 milioane) au cele mai mici salarii.

Femeile cheltuiesc mai mult pentru casa

Femeile sunt si mai afectate de inflatie, arata cercetarea mentionata. Ele cheltuiesc mai des decat barbatii o mare parte din castigurile lor pentru a cumpara bunuri necesare in gospodarie care sunt susceptibile sa aiba preturi marite de inflatie, precum alimentele si produsele de curatare.

Cele mai solicitante joburi pentru inima femeilor: Meseriile care te pot imbolnavi

Fundatia Living Wage a realizat si un sondaj de opinie in randul angajatilor care au salarii sub nivelul de trai minim pentru a determina cum ii afecteaza cresterea costului vietii. Datele obtinute arata ca 42% din femeile slab platite au probleme cu achitarea facturilor, in comparatie cu 35% din randul barbatilor cu salarii mici.

Totodata, femeile iau si cele mai drastice masuri pentru a face fata crizei – 35% dintre cele care au participat la sondaj renunta des la mancare din motive financiare, comparativ cu 29% dintre barbatii prost platiti.

In prima linie a crizei globale

Dintre angajatii cu salarii mici, femeile resimt mai mult anxietatea provocata de problema banilor (50% din femei in comparatie cu 38% din barbati), iar calitatea vietii femeilor este mai scazuta (48%) in comparatie cu cea a barbatilor (36%).

„Cercetarea noastra demonstreaza inca o data impactul salariilor mici asupra milioanelor de femei care constituie grosul multor industrii cu angajati prost platiti, precum sanatatea si serviciile sociale. Aceste femei s-au aflat in prima linie a crizei globale, iar acum nu reusesc sa puna capat unui cost fara sfarsit al crizei nivelului de trai cu salarii care nu le ofera suficient pentru a se descurca. Salariile mici sunt o problema de gen”, a declarat Katherine Chapman, directoarea Living Wage Foundation.

Foto: depositphotos.com