Cele mai solicitante joburi pentru inima femeilor: Meseriile care te pot imbolnavi

1
De Maria Constantin
20 nov. 2019

Unele profesii ne pot afecta mai mult sanatatea. Un studiu nou ne arata care sunt cele mai solicitante joburi pentru inima femeilor.

Stilul de viata poate afecta sanatatea inimii – dieta nesanatoasa, lipsa miscarii si fumatul sunt cei mai mari factori de risc. Dar exista si un aspect care nu primeste la fel de multa atentie, desi ar trebui: profesia pe care o urmam.

Cercetarile recente demonstreaza ca este posibil ca ocupatia unei persoane sa creasca riscul unei boli de inima sau al problemelor cardiovasculare. De exemplu, un studiu efectuat pe un grup de persoane din Japonia arata ca functiile de conducere, indiferent de sectorul de activitate, implica un risc mai mare de boli cardiace. Insa cercetatorii spun ca nu stiu exact cum anume si cat de mult contribuie un loc de munca la aparitia bolilor de inima.

Potrivit Medical News Today, unele profesii par să afecteze mai mult decat altele inima unei femei. Bede Nriagu si colegii sai de la Universitatea Drexel din Philadelphia au prezentat la congresul Asociatiei Americane a Inimii, desfasurat intre 16 si 18 noiembrie, un studiu care dovedeste ca unele profesii au legatura cu bolile de inima ale femeilor.

Ocupatiile cu cel mai mare risc

Cercetatorii au cautat posibile legaturi intre bolile de inima si diferite ocupatii intr-un esantion de peste 65.000 de femei cu o varsta medie de 63 de ani si care au experimentat simptomele menopauzei. Ei le-au clasificat in functie de rezultatele analizelor cardiovasculare, iar datele au inclus si factorii de risc, precum fumatul, greutatea, activitatea fizica, nutritia.

Intepaturile in piept pot anunta boli de inima sau pneumonie. Sapte tipuri de dureri pe care sa nu le ignori

Autorii cercetarii au luat in considerare 20 dintre cele mai comune meserii ale femeilor din grupul studiat. Totodata, au observat ca aproape 13% din totalul femeilor aveau o sanatate precara.

Acestia au descoperit si o legatura intre anumite joburi si riscul ridicat de boli cardiace la aceste persoane. Mai exact, femeile care lucreaza in domeniul serviciilor sociale au un risc cu 36% mai mare de a suferi de tulburari cardiace in comparatie cu cele care au alte ocupatii. Pe locul secund in topul riscului se situeaza casierele, cu 33%.

Femeile care lucreaza ca asistente medicale, in psihiatrie si in alte sectoare medicale au si ele un risc cu 16% mai mare de a se imbolnavi de inima. Dintre acestea, asistentele au un risc cu 14% mai mare.

Cele mai bune joburi pentru inima

Studiul a identificat si ocupatiile care solicita mai putin inima femeilor: agent imobiliar (risc mai mic cu 24% decat celelalte profesii) si asistent in administratie (cu 11% mai mic).

Legatura dintre joburi si riscul de boli cardiace s-a pastrat si dupa ce autorii studiului au luat in calcul si alti indicatori, precum varsta, statutul marital, nivelul de educatie si rasa. „Mai multe profesii care au un risc ridicat de probleme de sanatate cardiaca sunt din domeniul medical, de exemplu asistente si ingrijitoare la domiciliu. Este surprinzator, fiindca aceste femei sunt de obicei mai instruite despre factorii de risc ai bolilor cardiovasculare”, a notat Bede Nriagu.

Concluzia formulata de autoarea studiului este ca de acum inainte medicii trebuie sa tina mai mult seama de meseriile pacientilor atunci cand le evalueaza starea de sanatate si cand trateaza bolile cardiovasculare.

Foto: Getty Images.