Medicii cardiologi au dezvaluit 7 metode prin care sa-ti pastrezi inima tanara

1
De Cristiana Astefanoaiei
26 feb. 2024

Varsta inimii tale este, in general, afectata de factori care includ varsta cronologica, tensiunea arteriala, nivelul de colesterol si obiceiurile de viata.

Medicii cardiologi spun ca exista modalitati de a da timpul inapoi in ceea ce priveste varsta inimii cu ajutorul unor modificari ale stilului de viata si a unor masuri preventive pe care le poti implementa in orice etapa a vietii.

„Calculatorul varstei cardiace [al Departamentului de Sanatate al orasului New York] este un instrument care poate ajuta oamenii sa isi inteleaga riscul de a suferi un eveniment cardiovascular prin evaluarea factorilor de risc cardiac cunoscuti pentru a estima riscul unei persoane in comparatie cu un interval sanatos definit. Daca varsta inimii este mai mare decat varsta actuala a unei persoane, aceasta indica faptul ca exista un risc ridicat”, a declarat Dr. Joy Gelbman, cardiolog la Weill Cornell Medicine.

Iata metodele recomandate de medicii cardiologi pentru a avea o inima tanara si sanatoasa.

1. Tine sub control colesterolul LDL

Potrivit cardiologului Norman Lepor, cu cat riscul bolilor de inima este mai crescut, cu atat mai scazut trebuie sa fie colesterolul lipoproteic cu densitate scazuta (sau „colesterolul rau”).

„Pentru majoritatea oamenilor, ne place ca nivelul LDL sa fie mai mic de 100 mg/dl [miligrame pe decilitru] pentru a preveni atacul de cord si/sau accidentul vascular cerebral. Dar la pacientii care au boli de inima cunoscute, recomandam acum ca nivelul colesterolului LDL sa fie mai mic de 70 mg/dl”, a declarat Lepor.

5 alimente care te ajuta sa reduci colesterolul rau

2. Fa constant exercitii fizice

Asociatia Americana a Inimii recomanda ca toate persoanele, dar mai ales cele cu risc de boli cardiace, sa faca cel putin 150 de minute de exercitii fizice pe saptamana, pentru a reduce tensiunea arteriala, a imbunatati colesterolul si pentru mentinerea unei greutati sanatoase.

„Exercitii aerobice si exercitii de sustinere a greutatii, cum ar fi utilizarea de gantere usoare, mersul pe jos sau inotul”, a spus dr. Lepor.

3. Elimina factorii de stres

Stresul cronic poate duce la hipertensiune arteriala, ceea ce poate creste riscul de atac de cord si accident vascular cerebral.

S-a demonstrat ca exercitiile fizice, meditatia si exercitiile de respiratie ajuta la reducerea nivelului de stres si chiar la cresterea endorfinei.

4. Medicii cardiologi recomanda alimente nutritive

„Dieta mediteraneana, care include un echilibru de peste gras, nuci si leguminoase, s-a dovedit a fi benefica. O alta regula buna este sa ai un „curcubeu in farfurie”, cu o dieta plina de fructe si legume proaspete bogate in antioxidanti”, explica Dr. Nikki Bart, un cardiolog specializat in insuficienta cardiaca.

Medicii recomanda sa obtii fibre din alimente integrale, acizi grasi omega-3, antioxidanti din alimente precum nucile, pestele, iaurtul, fructele si legumele.

Cele mai bune doua condimente pentru creier, inima si corp, dupa varsta de 40 de ani. Nutritionistii spun sa le consumi zilnic

5. Nu fuma

Fumatul si vapatul pot fi rele nu doar pentru plamani, ci si pentru sanatatea inimii.

„Multe dintre acestea pot constrange vasele de sange, pot provoca inflamatii si pot afecta tensiunea arteriala si ritmul cardiac”, explica medicul cardiolog dr. Elizabeth Klodas.

6. Dormi suficient

Potrivit Dr. Naga Pannala, cardiolog la ArchWell Health, s-a demonstrat ca dormitul suficient reduce riscul de obezitate si de hipertensiune arteriala, care sunt factori de risc pentru o sanatate cardiaca precara.

Obiceiul extrem de sanatos pe care il practica zilnic un cardiolog pentru o inima mai puternica

7. Tine cont de istoricul medical personal si al familiei tale

Una dintre cele mai mari greseli care iti pot afecta inima este sa ignori antecedentele medicale, nu doar pe ale tale, ci si cele care provind din familie. Genetica joaca un rol important in special in ceea ce priveste sanatatea cardiaca.

„Daca ai o ruda de gradul intai (cum ar fi un parinte sau un frate sau o sora) care a suferit un atac de cord la o varsta frageda, acest lucru te expune la un risc mai mare de a se intampla acelasi lucru. Poti pune in aplicare masuri suplimentare pentru a preveni acest lucru, cum ar fi sa consulti un cardiolog mai devreme pentru un screening”, a spus dr. Bart.

Ai grija de inima ta!

Foto: freepik.com