Alimentul surprinzator recomandat de un cardiolog: „Este prietenul inimii”

1
De Maria Constantin
24 apr. 2021

Calitatile sale aromatice sunt binecunoscute, dar acest aliment are si beneficii incontestabile pentru sanatate.

Usturoiul este renumit din doua motive: iti face bucataria sa miroasa ca un restaurant de cinci stele si face respiratia sa miroasa respingator. Beneficiile sale pentru sanatate merita, totusi, sa-i suporti mirosul.

Steven Gundry, medic cardiolog si instructor in nutritie functionala, spune ca usturoiul este unul dintre cele mai subevaluate alimente benefice pentru sanatatea inimii.

Beneficiile pentru inima ale usturoiului

Unele dintre aceste beneficii sunt legate de cele de la nivelul intestinelor, scrie Mind Body Green. Usturoiul este bogat in fibre prebiotice, esentiale pentru inmultirea probioticelor (bacteriile bune) din intestine.

Potrivit unui studiu publicat de Journal of Cardiovascular Disease Research, probioticele reduc productia de colesterol, reduc nivelul acizilor produsi de bila si chiar se hranesc cu excedentul de colesterol.

Alte studii au sugerat ca pre-, pro- si simbioticele pot juca un rol in sanatatea sistemului cardiovascular.

„Nu doar ca este un prebiotic minunat, dar are si proprietati antibacteriene, ceea ce, daca urmezi teoria bolilor de inima infectioase – cum fac eu – poate explica de ce consumatorii de usturoi au mai putine placi in artere”, a Gundry despre usturoi.

Usturoiul reduce riscul de infectii

Teoria bolilor cardiace infectioase sustine ca expunerea la anumiti agenti infectiosi, precum virusuri, bacterii si paraziti, poate duce la acumularea de placi in artere (arteroscleroza) si in dezvoltarea bolilor coronariene.

Cum previi cauza afectiunilor cardiovasculare prin alimentatie

Intrucat usturoiul are proprietati antiinflamatorii, antibacteriene si antivirale, poate reduce riscul de a dezvolta o infectie si, implicit, riscul de a avea probleme cardiace.

„Am multi pacienti despre care as fi putut spune ca au un nivel oribil de placi, dar care nu aveau nimic la angiografie. Iar cercetarile stiintifice asupra consumului de usturoi si riscului de boli cardiovasculare pare sa sustina asta, de asemenea. Asa ca spune-i partenerului tau ca merita sa mirosi a usturoi”, a conchis Steven Gundry.

Foto: Unsplash.com.