5 bauturi care cresc tensiunea. Mare grija cand le consumi

1
De Cristina Tudor
18 mart. 2024

Legatura dintre tensiune si alcool a fost indelung si aprig discutata. Intreaba 10 specialisti si este probabil sa primesti 10 raspunsuri diferite la intrebarea „am voie sau nu sa beau un pahar de alcool” daca am probleme cu tensiunea?

E adevarat ca cei mai multi iti vor recomanda sa nu, dar sunt si medici care vor insista ca unele bauturi fac bine la tensiune (si vor da si recomandari) sau altii care le vor interzice in orice situatie, inclusiv daca esti sanatos/asa.

Daca ti-am spune, insa, ca exista un studiu recent, consistent, consolidat pe durata a mai multi ani, si care a venit cu un raspuns surprinzator la intrebarea care sunt bauturile care cresc tensiunea? Discutam despre el in randurile de mai jos.

Bauturi care cresc tensiunea: studiul care ne-a socat

Aceasta cercetare despre care e vorbim e mai degraba un compendiu de studii, ceea ce ne determina sa avem si mai multa incredere in ea cand vine vorba despre bauturi care cresc tensiunea. Publicata in acest an in revista Hypertension, a analizat date din 7 studii desfasurate in Japonia, Coreea de Sud si Statele Unite, avand in vedere relatia dintre tensiune si alcool in cadrul a mai mult de 19000 de adulti, monitorizati intre 1997 si 2021, cu varste cuprinse intre 20 si 70 de ani.

Merita notat inainte de toate ca niciunul dintre respondenti nu avusese anterior cercetarii vreun diagnostic de alcoolism, boli cardiovasculare, diabet sau boli ale ficatului pe parcursul a cinci ani. Cu alte cuvinte, erau ca o foaie imaculata pe care oamenii de stiinta puteau cerceta efectul unor bauturi care cresc tensiunea si al altora care o pastreaza sau chiar o scad.

Vestea socanta? Inclusiv o singura bautura pe zi, chiar si la cei care nu avusesera istoric de hipertensiune, punea riscuri accentuate, crescand tensiunea sistolica atat la barbati, cat si la femei, si pe cea diastolica numai la barbati. Exista si cifre exacte pe care sa le consulti: tensiunea sistolica crestea cu 1.25 mm Hg la persoanele care consumau in medie 12 g de alcool pe zi si cu 4.9 mm Hg la persoanele care consumau 48 de grame. Citeste continuarea pe divahair.ro.

Foto: Freepik.com