De ce este periculos sa consumi prea multa sare? Efectele negative asupra imunitatii si intregului organism

1
De Teodora Tirca
5 mai 2021

Majoritatea persoanelor cunosc faptul ca un consum ridicat de sare poate cauza anumite dezechilibre la nivelul organismului, declansand afectiuni.

Consumul excesiv de sare poate duce la dezvoltarea bolilor cardiovasculare, accidentului vascular cerebral si, de asmenea, este asociata cu colesterol marit, edem si afectiuni ale rinichilor.

Pentru e evita multiplele riscuri este important sa stii cum iti dai seama ca ai un aport prea mare de sare. Setea excesiva este un prim simptom care trebuie sa te alarmeze. Daca ai prea multa sare in organism, acesta va solicita apa pentru a dizolva sodiul in exces. Balonarea este un alt simptom care poate traduce un exces de sare in corp. De asemenea, un alt semnal de alarma sunt arsurile la urinare dar si petele albe care raman pe suprafata pielii in urma apasarii sau strangerii.

De ce nu este bine sa mananci prea multa sare?

Un nou studiu atesta ca excesul de sare poate dauna in mod substantial imunitatii, lasand organismul vulnerabil in fata agentilor patogeni.

Potrivit Digi24, studiul, publicat in revista Circulation, completeaza niste cercetari din 2015 care au constatat ca o cantitate mare de sare ajunsa in sange afecteaza modul in care un anumit tip de celule albe reactioneaza atunci cand detecteaza o celula nesanatoasa. Insa atunci oamenii de stiinta „inca nu stiau ce se intampla in celule”, a spus dr. Sabrina Geisberger de la Berlin Institute for Medical Systems Biology (BIMSB).

In cadrul ultimului studiu, echipa a examinat „metabolismul celulelor imune care au fost expuse la concentratii mari de sare”, potrivit unui comunicat. De data aceasta, au observat cum sarea influenteaza imunitatea prin perturbarea lantului respirator, ceea ce determina celulele sa produca mai putin ATP (adenozin trifosfat) si mai putin oxigen. ATP este un „combustibil universal care alimenteaza toate celulele”, furnizand energie pentru musculara si reglarea metabolica.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.