5 alimente care te ajuta sa reduci colesterolul rau

1

Daca ai facut recent analize si ai depistat un nivel crescut al colesterolului sau vrei sa previi acest aspect, apeleaza la nutritie.

Colesterolul rau crescut te poate expune riscului de boli de inima si de accident vascular cerebral – doua dintre cele mai frecvente cauze de deces.

Ce alimente te ajuta sa reglezi colesterolul rau

Care este diferenta dintre colesterolul bun si cel rau?

Ovazul

„Fulgii de ovaz au fibre solubile, care reduc colesterolul lipoproteic cu densitate scazuta (LDL), adica colesterolul rau. Fibrele solubile pot reduce absorbtia colesterolului in fluxul sanguin”, informeaza Clinica Mayo.

Intr-un studiu din 2017, cercetatorii au cerut unui grup de participanti sa consume o portie de ovaz de doua ori pe zi, pe durata unei luni. Cercetatorii au constatat ca persoanele care au consumat ovaz (in comparatie cu grupul de control) au inregistrat o reducere de 11,6% a nivelului de colesterol LDL in doar 28 de zile.

Nucile

„Nucile sunt o sursa buna de grasimi nesaturate, care pot ajuta la scaderea nivelului de colesterol LDL, mai ales atunci cand inlocuiesc grasimile saturate din alimentatie. Sunt, de asemenea, bogate in fibre care ajuta organismul sa nu absoarba colesterolul si favorizeaza excretia acestuia”, relateaza Medical News Today.

Un studiu recent publicat in jurnalul Circulation al Asociatiei Americane a Inimii raporteaza ca aproximativ o jumatate de cana de nuci in fiecare zi, pe o durata de doi ani, a redus nivelul colesterolului „rau”.

Ar trebui sa mananci acest tip de nuci in fiecare zi, daca vrei sa slabesti si sa eviti problemele cu inima

Leguminoase

Fasolea, lintea si mazarea. Aceste alimente sunt bogate in proteine si fibre, iar inlocuirea carnii rosii cu leguminoase poate ajuta la scaderea colesterolului rau si la prevenirea bolilor de inima.

„Leguminoasele sunt bogate in fibre, mai exact in fibre solubile vascoase, care nu numai ca incetinesc absorbtia lor in intestinul subtire, dar se leaga si de anumite molecule care au legatura cu colesterolul. Acest lucru face ca legumele sa aiba un indice si o incarcatura glicemica foarte scazute, ceea ce inseamna ca au ca rezultat un nivel mai scazut al glicemiei si mai putina insulina eliberata dupa ce le mananci. Acest lucru influenteaza in bine nivelul colesterolului”, informeaza Harvard Health.

Conform expertilor, alte alimente pe care le poti integra in rutina ta pentru a preveni cresterea colesterolului sunt avocado, peste si ciocolata neagra.

Avocado este un fruct bogat in nutrienti, sanatos pentru inima, cu grasimi sanatoase si fara colesterol. Consumul unui singur avocado in fiecare zi poate reduce semnificativ colesterolul LDL.

Consumul regulat de peste gras, cum ar fi somonul, macroul, tonul, heringul si pastravul, poate ajuta la reducerea trigliceridelor si la cresterea colesterolului bun datorita nivelului ridicat de acizi grasi omega-3, informeaza Clinica Mayo.

Cele mai bune ceaiuri pentru un colesterol ridicat

Un studiu din Journal of Diabetic Medicine a constatat ca persoanele care au incorporat ciocolata neagra in dieta lor timp de doua luni au inregistrat o crestere semnificativa a nivelului de colesterol HDL, colesterolul bun.

Foto: depositphotos.com