Care este diferenta dintre colesterolul bun si cel rau?

1
De Cristina Tudor
16 mai 2021

Pentru o buna functionare, organismul nostru are nevoie in egala masura de vitamine, carbohidrati, nutrienti, dar si de colesterol!

Da – ai citit bine! De colesterol! Colesterolul nu este intotdeauna nociv pentru organism, dimpotriva!

Care sunt diferitele tipuri de colesterol?

Exista doua tipuri: lipoproteine cu densitate mare (HDL) si lipoproteine cu densitate mica (LDL). De regula, HDL este considerat colesterol „bun”, in timp ce LDL este considerat „rau”. Acest lucru se datoreaza faptului ca HDL transporta colesterolul in ficat, unde poate fi eliminat din fluxul sanguin inainte de a se acumula in arterele dumneavoastra. LDL, pe de alta parte, duce colesterolul direct la arterele dumneavoastra. Acest lucru poate duce la ateroscleroza, o acumulare de placa care poate provoca chiar atac de cord si accident vascular cerebral.

Trigliceridele alcatuiesc a treia componenta a colesterolului si actioneaza ca si calorii neutilizate care sunt stocate ca grasimi in sange. Consumul de mai multe calorii decat ardeti poate determina cresterea trigliceridelor in sange, crescand riscul de infarct.

Acordati mai multa atentie stilului de viata

Nivelurile HDL sunt de obicei mai scazute la persoanele cu sindrom metabolic – un grup de afectiuni care includ obezitatea, cresterea tensiunii arteriale si niveluri ridicate de zahar din sange.

Pe langa faptul ca va ajuta sa pierdeti in greutate, activitatea fizica crescuta

va poate reduce trigliceridele, cel mai frecvent tip de grasime din corpul dumneavoastra, crescand in acelasi timp nivelul HDL. Beneficiile pot fi observate cu doar 60 de minute de exercitii aerobice de intensitate moderata pe saptamana.

In ceea ce priveste dieta, incercati sa evitati grasimile trans, deoarece acestea pot creste colesterolul LDL si pot reduce nivelul colesterolului HDL. Alimentele preparate, cum ar fi prajiturile si fursecurile, contin adesea grasimi trans, la fel ca majoritatea alimentelor prajite si a unor margarine. Limitati grasimile saturate, care se gasesc si in carne si in produsele lactate cu continut ridicat de grasimi.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Shutterstock.com.