Colesterolul marit se mosteneste. Care sunt valorile normale, in functie de varsta

Cristina Tudor1
De Cristina Tudor
30 sept. 2020

Colesterolul este produs in proportie de 75% de ficat, iar restul de 25% provine din mancare.

Este vital pentru organism, atat timp cat are un nivel normal, pentru ca ajuta la realizarea proceselor celulare si chiar previne bolile de inima. Tot mai multi oameni au insa valori mari ale colesterolului din cauza alimentatiei bogate in grasimi, a sedentarismului si a fumatului.

Nu este o boala, nu are simptome, dar macina organismul pe nestiute: se depune pe vasele de sange si le ingusteaza.

Cel mai mare risc este desprinderea de pe artere, blocarea lor si declansarea infarctului sau a atacului cerebral.

Care sunt valorile normale

Persoanele peste 20 de ani ar trebui sa-si controleze colesterolul cel putin o data la cinci ani. Inainte cu 9-12 ore sa faceti testul, nu trebuie sa mancati nimic. In sange, doua treimi este colesterol “rau” (LDL) si o treime, colesterol “bun” (HDL).

Cel rau se aliaza cu alte substante si astupa vasele de sange. Este normala o valoare LDL sub 100. Colesterolul bun repara ce strica cel rau si previne blocarea arterelor. Femeile trebuie sa aiba o valoare de cel putin 50, iar barbatii- 45.

“Colesterolul total se calculeaza adunand valorile LDL, HDL si VLDL (un precursor al colesterolului rau). Un scor sub 200 este normal. Peste 200 inseamna un risc crescut de boli de inima. Copiii si tinerii cu varste intre 2-9 ani trebuie sa aiba o valoare a colesterolului sub 170”, precizeaza conf. dr. Florin Mitu, seful sectiei de cardiologie a Spitalului Clinic de Recuperare din Iasi.

Nu doar colesterolul trebuie controlat, ci si trigliceridele, grasimea care circula prin sange, ce provine din surplusul de calorii. Este normala o valoare sub 150. Obezii, sedentarii, fumatorii sau amatorii de dulciuri au, in general, o valoare mai crescuta, deci risc crescut de boli metabolice si diabet.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.