7 alimente care reduc colesterolul – unele sunt chiar surprinzatoare

1
De Cristiana Astefanoaiei
23 nov. 2023

Este o substanta esentiala pentru organism, dar in cantitati mari poate provoca afectiuni.

Colesterolul LDL (colesterolul rau) poate creste riscul de boli de inima si accident vascular cerebral. Adoptarea unui stil de viata sanatos si includerea anumitor alimente in dieta zilnica poate contribui semnificativ la reducerea nivelului de colesterol.

„Ceea ce mancam ne poate influenta tensiunea arteriala, glicemia, nivelul de colesterol, cu siguranta greutatea corporala. Toate aceste lucruri au un impact direct asupra vascularizarii vaselor de sange din organism si pot determina aparitia bolilor cardiace aterosclerotice. Asa ca ceea ce mancam este foarte important”, spune Dr. Sean Heffron, cardiolog.

Alimentele care reduc colesterolul

Primul pas este eliminarea alimentelor procesate, care sunt bogate in sare si grasimi, si consumul mai multor alimente proaspete integrale, cum ar fi fructele si legumele, explica Dr. Nieca Goldberg, cardiolog.

„In general, modul meu de alimentatie este sa urmez o dieta de tip mediteranean. Multe studii au aratat ca are beneficii cardiovasculare in sensul ca ajuta la controlul colesterolului, al zaharului din sange. De asemenea, reduce riscul de boli de inima”, spune Goldberg.

Dieta mediteraneana: 9 alimente care te ajuta sa slabesti usor

Fructe si legume intens colorate

Se recomanda consumul de fructe si legume intregi, mai degraba decat de sucuri, pentru a obtine cele mai multe fibre, si alegerea unor produse de culoare intensa, cum ar fi verdeturile si piersicile, care tind sa fie mai dense in nutrienti decat optiunile mai palide.

Fasole

Nu te-ai fi gandit ca banala noastra mancare traditionala e atat de sanatoasa, dar chiar este. Fasolea si leguminoasele sunt bogate in minerale si fibre, care s-au dovedit a ajuta la protejarea impotriva bolilor de inima, noteaza Asociatia Americana a Inimii.

De asemenea, acestea furnizeaza proteine vegetale fara grasimile saturate care se gasesc in unele proteine animale. Cantitatile mari de fibre alimentare – precum cele furnizate de fasole – au un efect anti-obezitate si sunt „profund eficiente” in prevenirea bolilor cronice legate de obezitate, cum ar fi bolile de inima, conform studiilor in domeniu.

Seminte

Semintele, cum ar fi semintele de dovleac, sunt surse vegetale de proteine si acizi grasi omega-3, care sunt grasimi nesaturate sanatoase pentru inima. De asemenea, sunt bogate in fibre, vitamina E, zinc, potasiu, magneziu, fier si calciu.

Superalimentul toamnei: semintele de dovleac pot preveni cancerul si lupta impotriva bolilor. Ce beneficii au si cum se pot consuma

Nuci

„Nucile sunt bogate in grasimi sanatoase, fibre, minerale, vitamine si alti cativa compusi bioactivi, cum ar fi antioxidantii, ceea ce poate explica in parte efectele lor benefice asupra sanatatii cardiovasculare”, a explicat Marta Guasch-Ferre, cercetator in cadrul departamentului de nutritie de la Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Ovaz si alte cereale integrale

Ovazul este bogat in fibre solubile, cunoscute sub numele de beta-glucani, care ajuta la scaderea nivelului de colesterol LDL. Una dintre aceste fibre contribuie la reducerea colesterolului prin „agatarea acestuia si escortarea lui prin sistemul digestiv si scoaterea lui din organism”, spune nutritionistul Joy Bauer.

Trucul secret pentru cel mai bun terci de ovaz: Ce trebuie sa faci inainte sa il prepari

Fructe de padure

Un studiu din 2021  a constatat ca obiceiul de a consuma cateva capsuni pe zi, timp de patru saptamani, a imbunatatit nivelul colesterolului LDL la adultii cu obezitate si colesterol ridicat. Consumul a 250 de grame de afine pe zi reduce factorii de risc pentru boli cardiovasculare cu pana la 15%, potrivit unui studiu din 2019.

Ciocolata neagra

Poate pare surprinzator, dar ciocolata neindulcita nu este doar desert, ci si sursa de sanatate. Studiile au aratat o asociere intre consumul de ciocolata si un risc mai mic de boli de inima, subliniaza nutritionistul Keri Glassman. Ciocolata neagra este bogata in flavanoli, un compus natural care poate scadea tensiunea arteriala, reducand riscul de accident vascular cerebral si de boli de inima.

Foto: depositphotos.com