Studiu. Dieta pe baza de plante stimuleaza metabolismul si ajuta la scaderea in greutate

dieta bazata pe plante
1
De Denisa Toma
15 aug. 2021

Un nou studiu demonstreaza ca o alimentatie pe baza de plante accelereaza metabolismul.

Beneficiile unei diete bazate pe alimente vegetale sunt numeroase: sustine sanatatea inimii, imbunatateste digestia, iar de curand cercetatorii au descoperit ca poate stimula metabolismul.

In timp ce studiile precedente au aratat ca adoptarea unei alimentatii pe baza de plante poate ajuta la scaderea in greutate, o noua cercetare a investigat daca o astfel de dieta poate sa accelereze metabolismul.

Dieta japoneza: ce mananca japonezii, poporul cu cea mai mica rata a obezitatii din lume

Mai multe dovezi arata ca dieta pe baza de plante este benefica

In cadrul unui experiment controlat cercetatorii au descoperit dovezi care arata ca dieta pe baza de plante stimuleaza arderea caloriilor dupa masa si prin urmare duce la scaderea in greutate.

Dintre cei 244 de participanti, jumatate au fost selectati aleatoriu pentru a urma timp de 16 saptamani o dieta pe baza de plante, saraca in grasimi. Cealalta jumatate a format un grup de control. Participantii au fost sfatuiti sa consume in special fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, dar nu li s-a impus o limita de calorii, in timp ce grupul de control nu a facut nicio schimbare in dieta.

5 condimente antiinflamatoare pe care sa le folosesti la gatit, recomandate de un expert in nutritie

Grupul care a adoptat o alimentatie pe baza de plante a avut o ardere a caloriilor dupa masa cu 16% mai mare si a slabit in medie 6,3 kilograme.

Prin comparatie, in cazul grupului de control nu a fost observata nicio schimbare de-a lungul aceleiasi perioade.

O dieta pe baza de plante te ajuta sa-ti controlezi greutatea de-a lungul anilor

In cazul celor care au urmat o dieta pe baza de plante s-a observat o scadere a nivelului de grasime de la nivelul ficatului si celulelor musculare, ceea ce reduce rezistenta la insulina in aceste organe. De asemenea, a scazut nivelul colesterolului total si al colesterolului LDL, cunoscut drept „colesterol rau”. Toti acesti factori contribuie in ansamblu la sanatatea metabolica.

Aceasta cantitate de cafea iti poate afecta sanatatea creierului, potrivit unui nou studiu

„De-a lungul anilor si al deceniilor, arderea mai multor calorii dupa fiecare masa poate face o diferenta importanta in controlul greutatii”, a declarat autorul studiului, medicul si cercetatorul Hanna Kahleova, citat de mindbodygreen.com.

„Grupul care a consumat o dieta pe baza de plante nu doar ca a slabit, dar in acelasi timp a avut imbunatatiri cardiometabolice care vor reduce riscul de diabet de tip 2, afectiuni cardiace si alte probleme de sanatate”, a mai spus medicul.

Studiul confirma multe dintre descoperirile precedente legate de beneficiile adoptarii unei diete bazate pe plante.

Foto: Instagram – @sophiaesperanza