Aceasta cantitate de cafea iti poate afecta sanatatea creierului, potrivit unui nou studiu

1
De Denisa Toma
6 aug. 2021

Pentru multi dintre noi, ceasca de cafea de dimineata este esentiala pentru a ne incepe ziua cu dreptul.

In timp ce unele cercetari au aratat ca un consum moderat de cafea poate fi benefic pentru sanatate, cat inseamna totusi prea mult?

Cercetatorii din Australia au vrut sa afle acest lucru si au publicat rezultatele noilor descoperiri in jurnalul de specialitate Nutritional Neuroscience.

Ce efect are consumul excesiv de cafea asupra creierului

Oamenii de stiinta de la Universitatea Australia de Sud au vrut sa stie cum afecteaza cafeaua creierul – in special volumul creierului si riscul de dementa sau atac cerebral.

Ei au studiat efectele cafelei asupra a 18.000 de persoane, cu varste cuprinse intre 37 si 73 de ani, fiind astfel cel mai mare studiu de acest fel.

Pe baza descoperirilor pe care le-au facut, se pare ca excesul de cafea nu are aceleasi beneficii asupra creierului precum consumul moderat de cafea.

Creierul tau e in forma maxima daca ai aceste 3 calitati

Persoanele care consuma mai mult de sase cesti de cafea pe zi au avut un risc cu 53% mai mare de a dezvolta dementa si in acelasi timp au avut un volum mai mic al creierului.

„Am descoperit ca un consum ridicat de cafea a fost in mod semnificativ asociat cu reducerea volumului creierului. In esenta, daca bei mai mult de sase cesti de cafea pe zi iti creste riscul de a dezvolta afectiuni ale creierului precum dementa sau accident vascular cerebral”, a declarat medicul Kitty Pham, unul dintre coordonatorii studiul lui, citat de mindbodygreen.com.

Cel mai bun exercitiu pe care sa-l faci pentru a-ti mentine creierul tanar

Nu se cunosc cu exactitate mecanismele din spatele acestor efecte ale consumului excesiv de cafea. Specialistii nu au descoperit inca de ce un consum prea mare de cafea are efecte negative asupra creierului.

„Un lucru simplu pe care il putem face este sa ne mentinem hidratati si sa nu uitam sa bem putina apa impreuna cu acea ceasca de cafea”, declara medicul Elina Hipponen, coautor al studiului.

Nu este cazul sa renunti la cafea

Daca iti place cafeaua, nu este cazul sa te panichezi si sa renunti la ea. Aceasta cercetare a asociat efectele negative asupra creierului numai cu consumul excesiv de cafea, ceea ce inseamna peste sase cesti pe zi.

Pe de alta parte, s-a demonstrat ca un consum moderat de cafea are efecte pozitive asupra sanatatii creierului.

8 factori surprinzatori care iti pot declansa anxietatea

Potrivit unui studiu realizat in anul 2010, trei cesti de cafea pe zi, la varsta mijlocie, au fost asociate cu o scadere de 65% a riscului de dementa si Alzheimer la batranete.

Mai mult, cafeaua este o sursa buna de antioxidanti, precum polifenoli si trigonelina, care sustin functia cognitiva si scad riscurile pierderilor de memorie. Alte cercetari au mai aratat ca un consum moderat de cafea are beneficii nu doar asupra sanatatii creierului, ci este un real ajutor in probleme de sanatate precum ficatul gras, diabet si sindrom metabolic.

Foto: Unsplash.com