Creierul tau e in forma maxima daca ai aceste 3 calitati

1
De Teodora Tirca
3 aug. 2021

In fiecare zi suntem solicitati in diverse situatii: gatim micul dejun pentru familie, traversam orasul aglomerat, cream bugete, gasim solutii la o problema neasteptata etc. Nu suntem mereu constienti de asta, dar creierul nostru e cel care face posibile aceste lucruri.

„Piatra de temelie a sanatatii creierului este capacitatea unei persoane de a functiona bine in viata de zi cu zi. Acest lucru include luarea de decizii intelepte, rezolvarea problemelor, interactiunea de succes cu ceilalti si echilibrul emotional” – asta inseamna un creier sanatos potrivit Center for Brain Health.

Sanatatea creierului este importanta in toate domeniile vietii noastre. Un creier sanatos este capabil sa faca fata stresului, sa fie empatic, sa se bucure de momentele frumoase, sa prioritizeze in functie de nevoile noastre si asa mai departe. Mai precis, creierul tau e in forma maxima daca bifezi cele 3 calitati de mai jos, conform expertilor de la MindBodyGreen:

Esti motivata sa te trezesti in fiecare dimineata

Se spune ca „viata se intampla cand esti ocupat sa faci planuri”. O mare parte din sanatatea creierului este capacitatea noastra de a tinde spre lucrurile aparent mici, atunci cand ne indeplinim nevoile de baza: hrana, somn, interactiunea cu cei din jur – la care se adauga, desigur, simtul scopului, ceea ce ne motiveaza sa ne trezim in fiecare dimineata si sa ne incepem ziua. Chiar si cand toate celelalte aspecte ale creierului functioneaza la capacitate normala, oamenii au o nevoie intrinseca de a simti ca viata lor are un scop. Iar asta incepe in creier.

8 factori surprinzatori care iti pot declansa anxietatea

Faci bine fata stresului

In zilele noastre, gestionarea stresului pare a fi cea mai mare provocare in ceea ce priveste sanatatea creierului. Organizatia Mondiala a Sanatatii afirma ca modul in care reactionam si ne adaptam la stres si provocari poate arata cat de sanatos este creierul nostru. Realitatea este ca vor exista intotdeauna probleme si obstacole in viata – nu putem controla asta. Dar putem controla modul in care raspundem la ele si aceasta este o masura a sanatatii creierului.

Iti mentii concentrarea fara probleme

Avem mare nevoie de putere de concentrare in ziua de azi. In orice moment, ceva risca sa ne distraga atentia: o notificare de pe telefon, un mail urgent, un video de pe Youtube etc. Cercetarile o confirma: intr-un cadru profesional, suntem intrerupti la fiecare 12 minute. Sa inveti sa ramai focusat in ciuda intreruperilor este un skill pretios si o dovada a sanatatii creierului. Expertii spun ca atentia este influentata de doi factori: capacitatea de a ne concentra asupra a ceea ce conteaza si capacitatea de a ignora ceea ce nu conteaza. Cele doua sunt functii ale unui creier sanatos.

Foto: Unsplash.com.