Dieta antiinflamatorie care te ajuta sa traiesti mai mult

1
De Alice Moisescu
4 feb. 2019

Ai auzit de dieta antiinflamatorie? Specialistii in nutritie ne recomanda acest tip de dieta mai mult ca oricand intrucat, spun ei, aduce multiple beneficii asupra organismului (ne vei multumi mai tarziu!).

Acest regim alimentar nu tinteste pierderea in greutate, ci ajuta organismul sa isi echilibreze nivelul de inflamatie. Ce inseamna acest lucru? Ca ajuta la combaterea bolilor si, implicit, la prelungirea vietii.

Insa si silueta ta va obtine beneficii, mai ales ca nivelul de stres din orgasnism va fi scazut dramatic, lucru ce iti va ajuta metabolismul sa functioneze la cote maxime.

Dieta antiinflamatorie: fructe, legume si Omega3

Dieta isi propune atingerea unui echilibru mental si fizic si ne fereste de afectiune grave care au la baza inflamatia cronica.

Asa cum am mentionat si mai sus, aceasta nu are menirea pierderii in greutate, cu toate ca exista si aceasta posibilitate. Si nici nu este un plan alimentar determinat pe o anumita perioada de timp. Mai degraba, aceasta dieta poate deveni un stil de viata, ajutand in acest fel organismul sa mentina o sanatate optima.

Dieta cu efect antiinflamator va furniza corpului energie constanta si vitamine, minerale, acizi grasi esentiali si fitonutrienti care protejeaza impotriva stresului oxidativ.

Introdusa de Andrew Weil, un doctor nutritionist de la Harvard, dieta antiinflamatorie ar trebui sa se bazeze pe un consum de 2000 -2500 calorii pe zi. Desigur, aceste cifre pot oscila in functie de varsta, sex si nivel de activitate fizica.

Printre sfaturile general valabile se numara si includerea unui numar mare de alimente proaspete, evitarea consumului de alimente procesate sau de tip fast-food/junk-food si consumul de fructe si legume din abundenta.

Weil sustine cu tarie ca anumite alimente pot combate inflamatia sistemica, responsabila pentru declansarea unor boli extrem de grave, precum cancerul, Alzheimer sau afectiunile de natura cardiovasculara. Care sunt aceste alimente? Esti pe cale sa afli:

La baza acestei diete stau:
  • legumele, usturoiul, spanacul, fasolea neagra, legumele verzi si broccoli;
  • fructele, in special cele de padure, avocado, nucile si migdalele;
  • pestele gras, bogat in Omega-3, precum somonul, sardinele si heringul;
  • turmericul, semintele de in si chia, ghimbirul si plantele in general

Turmeric latte, cel mai bun remediu antiinflamator

Pestele

Somonul, heringul, sardinele si anchois au cel mai are continut de acizi grasi polinesaturati, insa o atentie sporita ar trebui acordata modului de preparare. O temperatura mult prea mare poate distruge pana la jumatate din cantitatea de acizi grasi.

Acizii grasi esentiali si beneficiile lor pentru frumusete

Societatea Americana de Cardiologie recomanda consumul pestelui de doua ori pe saptamana. In cazul in care nu te impaci cu acest aliment, poti incerca nucile, uleiul de canola sau soia.

Fructele si legumele

Nutritionistii recomanda fructe si legume in abundeta. In orice dieta, de orice natura ar fi ea. Printre alimentele cu continut bogat in antioxidanti si cu rol decisiv in combaterea inflamatiei din corp se numara si: afinele, murele, portocalele, pepenele, morcovii, cartofii dulci si ardeii.

Ghimbirul

Nu doar ca este un puternic antiinflamator, insa aceasta radacina aromata este deopotriva si un carminativ extraordinar, avand totodata si agenti anti-greata. O reteta ideala, conform specialistilor, ar fi sa amestecati frunze de ghimbir cu lamaie si apa. Si sa consumati acest continut in fiecare dimineata pe stomacul gol.

De ce este bun ghimbirul pentru sanatatea organismului?

Cel mai mare avantaj al acestei diete este acela ca nu prezinta riscuri pentru sanatate. Ba dimpotriva, protejeaza inima, previne si tine sub control diabetul si te tine la distanta de diverse forme de cancer.

Foto: Instagram – Camila Coelho