„De ce am colesterolul mare, desi mananc sanatos?” – Factori care cresc nivelul colesterolului LDL in organism

1
De Cristina Tudor
4 mart. 2021

Nivelul colesterolului se poate masura prin analize medicale periodice. Este foarte important sa stii ca exista doua tipuri de colesterol, HDL si LDL.

Colesterolul HDL este benefic pentru organism si esential pentru indeplinirea multor functii importante. In schimb, colesterolul LDL este daunator, fiind una dintre cauzele principale ale afectiunilor cardiovasculare.

Colesterolul LDL, prezent in exces in organism, poate fi determinat numai prin analize de sange. Nu are simptome vizibile, ceea ce face ca analizele sa fie esentiale. De asemenea, este cunoscut faptul ca, de multe ori, colesterolul LDL este marit din cauza alimentatiei nesanatoase. Cu toate acestea, exista anumite obiceiuri care pot avea acelasi efect daunator asupra organismului.

De ce am colesterolul mare, desi mananc sanatos?

Alimentatia sanatoasa este foarte importanta, in privinta nivelului de colesterol LDL. Totusi, nu uita ca anumite obiceiuri nesanatoase pot creste acest tip de colesterol, anuland beneficiile aduse de alimentatie, explica Doza de Sanatate.

Stresul

Stresul este o problema foarte frecventa in zilele noastre si, daca se manifesta pe termen lung, poate provoca consecinte grave in organism. Insa provoaca si colesterol ridicat? Un studiu stiintific afirma faptul ca stresul mintal si emotional a crescut valorile colesterolului cu 11% la barbatii sanatosi, comparativ cu grupul de control. De asemenea, cercetatorii au descoperit o legatura intre colesterol si cortizol, hormonul stresului, care poate fi cheia relatiei dintre bolile cardiovasculare si dislipidemie.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Shutterstock.com.