Castigi mai mult (sau mai putin) decat prietenii tai? Ce sa faci ca acest lucru sa nu va afecteze prietenia

1
De Denisa Toma
6 mai 2022

Ne place sau nu, banii joaca un rol important in orice relatie, inclusiv in cele de prietenie.

Influenteaza activitatile pe care le facem, unde mancam, cadourile pe care le primim sau oferim si tonul general al prieteniei.

Dar ce se intampla atunci cand echilibrul financiar este destabilizat? Ei bine, lucrurile pot deveni ciudate destul de rapid. Prin urmare, ce poti face daca tu castigi mai mult sau mai putin decat prietenii tai?

Din fericire, exista unele strategii la care poti apela pentru ca diferenta majora de venit sa nu va afecteze prietenia.

Iata ce sa incerci:

Accepta faptul ca este o situatie normala

In primul rand, trebuie sa accepti situatia si sa realizezi ca este un scenariu des intalnit in grupurile de prieteni. Cu exceptia cazului in care iti intalnesti prietenii la locul de munca sau la un eveniment legat de serviciu, este putin probabil ca toate persoanele dintr-un grup de prieteni sa castige la fel sau sa isi cheltuiasca banii in acelasi mod. De exemplu, o prietena care lucreaza ca profesor va obtine o suma mai mica de bani decat o prietena care are propria afacere sau lucreaza in domeniul bancar. Pe de alta parte, oamenii pot fi in stadii diferite ale carierei, ceea ce le va influenta, de asemenea, situatia financiara.

Ce este parentificarea emotionala? 5 semne ca ai trait-o in copilarie

Nu face presupuneri

Este usor sa presupui ca unii dintre prietenii tai castiga foarte multi bani pentru ca activeaza in anumite domenii. In acelasi timp, un prieten care lucreaza ca freelancer intr-un anumit domeniu poate avea o situatie mai buna decat ti-ai imaginat. Este o capcana sa crezi ca unii oameni au sau nu au bani in functie de jobul lor, compania in care lucreaza sau educatia pe care o au. Daca esti convinsa ca stii care este situatia financiara a unui prieten, este posibil ca acest lucru sa va afecteze relatia de prietenie.

Incepe o discutie despre telurile financiare

In loc sa vorbiti direct despre cati bani castigati fiecare, incepe prin a vorbi in mod relaxat despre scopurile financiare generale. Acest lucru va elimina din presiunea legata de bani si le va oferi in acelasi timp si prietenilor tai indicii despre situatia ta financiara. Poate ca unul din prietenii tai incearca sa stranga bani de avans pentru o locuinta sau o masina, iar altul incearca sa obtina o marire de salariu.

Sfatul esential pentru prima intalnire al unui avocat specializat in divorturi

Telurile financiare nu tin intotdeauna de salariu si poate vei descoperi ca tu si prietenii tai aveti aceleasi scopuri si puteti sa va oferiti sfaturi unul altuia. Este o modalitate buna de a incepe discutiile despre bani fara sa simtiti presiune sau sa va simtiti judecati. Este mai usor sa intelegi comportamentul altora atunci cand le descoperi motivatiile.

Cautati impreuna noi activitati

Daca tu esti cea care are un buget mai mare destinat distractiei, ai grija sa nu sugerezi intotdeauna activitati care presupun cheltuieli mari. De exemplu, daca iti doresti sa incerci acel nou restaurant vegan, prietena ta poate ca nu este dispusa sa dea 50 de lei pe niste clatite fara gluten, cand ar putea sa le faca singura acasa pentru o suma mult mai mica. Incearca sa schimbi putin rutina si sa incluzi activitati care nu necesita cheltuieli mari. Va puteti intalni la un picnic in parc, la o seara de film acasa sau la o cafenea accesibila.

Ce inseamna sa fii o persoana dificila? 7 trasaturi-cheie, conform “testului persoanei dificile”

Iar daca esti persoana din grupul tau de prieteni care castiga mai putin sau care vrea sa reduca din costuri, atunci stabileste-ti o strategie legata de cat si pe ce vrei sa cheltuiesti. Daca tu si prietenii tai iubiti concertele, sugereaza sa renuntati pentru o vreme la iesirile in oras pentru a strange bani pentru acel concert.

Stabiliti un buget

Orice activitate pe care vreti sa o faceti impreuna trebuie sa inceapa intotdeauna prin discutarea bugetului. In acest fel va asigurati ca toti cei din grupul de prieteni sunt de acord cu suma si isi permit acel lucru sau experienta, fie ca este o vacanta impreuna, o petrecere surpriza sau un cadou.

Fii sincera

Oricat ne-am dori sa nu fie asa, banii au un rol important in orice relatie. Daca descoperi ca esti pe o lungime de unda diferita din punct de vedere financiar fata de prietenii tai, si asta va afecteaza prietenia sau te face sa te simti prost, analizeaza situatia si afla ce poti face. Uneori, o conversatie sincera este tot ce ai nevoie. Vorbeste deschis despre situatia ta materiala si explica-le ca ai alte prioritati in privinta banilor.

Comunicarea si atitudinea deschisa va vor ajuta sa va adaptati in functie de bugetul fiecaruia dintre voi, indiferent ce venituri aveti. Diferentele din punct de vedere financiar vor exista in orice grup de prieteni, dar asta nu inseamna ca trebuie sa va afecteze relatia.

Foto: depositphotos.com