Ce este parentificarea emotionala? 5 semne ca ai trait-o in copilarie

1
De Irina Constantin
5 mai 2022

Chiar daca parintii nostri ne-au dorit intotdeauna doar binele, fenomenul parentificarii este mai des intalnit decat ai crede si te poate afecta in viata de adult.

Multe dintre noi pot spune ca au avut o copilarie normala, fara evenimente notabile care sa le fi afectat foarte tare pe termen lung. Cu toate acestea, observam anumite tendinte si comportamente proprii care sunt nocive, atat pentru ceilalti, cat mai ales pentru noi insene. Acestea pot avea drept cauza parentificarea.

Ce este micro-meditatia si cum o poti aplica in viata de zi cu zi

Ce este parentificarea?

Asa cum sugereaza si denumirea, parentificarea este un fenomen prin care copilul este pus in postura de parinte si ii sunt atribuite responsabilitati mult prea mari pentru varsta lui. Deseori, un copil parentificat poarta pe umeri poverile adultilor, traieste sub o presiune constanta si simte un nivel de stres foarte ridicat.

Iata 6 semne ca ai trait parentificarea in copilarie sau adolescenta!

1. Interveneai des in certurile frecvente ale parintilor

Parintii tai aveau conflicte recurente, care pareau sa nu se termine niciodata. Persoana care aplana tensiunile si calma spiritele erai tu. Interveneai ori de cate ori simteai cearta in aer sau observai ca parintii au reactii din ce in ce mai intense si violente. Practic, deveneai un parinte intelept, in rolul mediatorului.

2. Jucai rolul terapeutului sau confidentului pentru unul dintre parinti sau pentru amandoi

Daca obisnuiai sa asculti ore in sir povestile, emotiile si mai ales nemultumirile unuia dintre parinti, este un semn clar ca ai avut de-a face cu parentificarea. Te-ai transformat in confident sau chiar terapeut. Acest rol este, bineinteles, unul total nepotrivit pentru un copil de orice varsta, care ar fi trebuit sa se fi simtit ocrotit, nu sa ocroteasca.

Dependenta de telefon. Ce beneficii obtii daca scapi de ea

3. Inlocuiai unul dintre parinti in relatie cu celalalt

Ai auzit des replici precum „nu merg cu tine, merg cu fiica mea, pentru ca ea ma intelege si ma iubeste!” sau „haide, o sa fim doar noi doua, fara tati”? Unul dintre parinti era mereu ignorat si evitat, iar planurile se faceau doar intre tine si celalalt? Este un semn ca parentificarea avea loc in familie.

4. Primeai sarcini casnice prea complicate pentru abilitatile tale

Acest tip de parentificare se intalneste de cele mai multe ori in familiile numeroase, cu mai multi copii. Daca ai fost sora cea mare, probabil ca ti-au fost atribuite o multime de sarcini. Poate ca gateai pentru tine si fratii tai, aveai grija de ei si ii duceai la scoala. Aveai grija sa le dai medicamentele atunci cand erau raciti. Totodata, poate ca erai responsabila si de plata facturilor, cumparaturi, gestionarea banilor si alte activitati mult prea complicate pentru a fi lasate in mainile unui copil.

Cum sa fii o persoana placuta in fata celorlalti

5. Nu aveai niciodata timp sa te joci sau sa te relaxezi pentru ca aveai mereu „treaba”

Ceilalti copii erau non-stop afara, la joaca, dar tu nu aveai timp sa iesi pentru ca nu terminai niciodata treburile din casa? Este un semn destul de clar ca ai fost parentificata, cu sau fara intentie. De cele mai multe ori, parintii fac asta din dorinta de a responsabiliza copiii si de a-i face sa fie independenti si descurcareti. Totusi, ei nu realizeaza cat este de nociv. Un copil are nevoie sa se joace, sa traiasca liber si fara griji. Iar cand nu are parte de un mediu potrivit, se va adapta la o noua realitate, insa efectele mai putin favorabile nu vor intarzia sa apara.

Foto: depositphotos.com