Ce este micro-meditatia si cum o poti aplica in viata de zi cu zi

1
De Roxana Dobrita
29 iun. 2018

Daca nu ai timp pentru o sesiune clasica, dedicata, de meditatie, incearca varianta mini. Micro-mediatatia poate fi la fel de benefica pentru minte si spirit si o poti face in aproape orice moment al zilei.

Meditatia este multitasker-ul absolut, versiunea sanatoasa a unui Crock Pot. Iti elibereaza mintea de gandurile negative, iti poate scadea tensiunea arteriala, poate ameliora simptomele depresiei si anxietatii si poate chiar reduce severitatea sindromului colonului iritabil. Si nu trebuie sa-ti transformi dormitorul intr-un spatiu zen, decorat cu cristale vindecatoare, pentru a te bucura de toate aceste beneficii. Iti poti concentra mintea asupra prezentului in aproape orice moment – in timpul unui antrenament sport, la happy hour cu prietenii sau chiar in timp ce te speli pe dinti. Serios, e cat se poate de simplu. Tot ce trebuie sa faci este sa-ti iei cateva minute sa te concentrezi pe ce vezi, ce auzi si ce simti. Gasesti mai jos 9 ocazii de a practica micro-meditatia pentru o stare de bine chiar si in cele mai nebunesti zile.

Cand iti suna alarma

Inlocuieste beep-ul enervant al alarmei telefonului cu muzica relaxanta sau sunete blande, precum fosnetul frunzelor in bataia vantului. Cand te trezesti, ramai in pat cel putin doua minute si asculta cu atentie ciripitul pasarilor de afara si zumzetul molcom al aparatului de aer conditionat, concentrandu-ti atentia si pe felul cum se simt asternuturile pe piele.

Cand iti bei cafeaua

Simte caldura canii in palme, inhaleaza parfumul puternic si savureaza fiecare inghititura, simtindu-i beneficiile revigorante asupra mintii si trupului. Nu te ridica pana nu ai terminat si nu butona telefonul in timpul ritualului.

In timp ce te imbraci

Cand deschizi un dulap sau iei un umeras din sifonier, fii atenta la miscarile pe care le faci, simte aroma hainelor proaspat spalate si senzatia materialului pe piele. Astfel castigi un moment de liniste si relaxare si diminuezi stresul care insoteste de regula alegerea tinutei pentru ziua care abia incepe.

In dus

Dusul e o experienta senzoriala, ceea ce-l face ocazia perfecta pentru a practica micro-meditatia. Concentreaza-te pe temperatura apei, aroma noului tau sampon si sunetul stropilor de apa ce se lovesc de cada si de pereti.

In timp ce gatesti

Pe masura ce amesteci sau toci, fii atenta la ritmul lingurii sau cutitului. Inhaleaza mirosul felului de mancare pe care-l pregatesti. Studiile arata ca oamenii care gatesc din placere, fara a se grabi, sunt mai calmi si mai relaxati dupa.

In timp ce urci scarile

Numara fiecare treapta pe care o urci, simtindu-ti picioarele miscandu-se coordonat, unul dupa altul. Constientizeaza efortul muschilor care lucreaza impreuna si gandeste-te la beneficiile pe care le obtii de pe urma acestei activitati, fara a pune accentul pe oboseala sau efort.

In timp ce primesti un compliment

In loc sa te simti jenata sau incurcata, absoarbe cuvintele frumoase si asuma-ti-le cu un zambet larg pe buze. Atunci cand accepti laude cu inima deschisa, creierul tau le internalizeaza si te va ajuta sa repeti comportamentul pozitiv care a dus la aparitia complimentelor respective.

La telefon

Cand astepti sa fii pusa in legatura cu un operator pentru a rezolva o problema, nu folosi acel timp pentru a-ti pregati discursul nervos, mai bine practica respiratia constienta. Inspira pana numeri la patru, tine-ti respiratia timp de inca patru secunde, apoi expira timp de inca patru numarari. Repeta de cel putin trei ori sau pana esti pusa in legatura.

Inainte de culcare

Scaneaza-ti mental intreg corpul, de la varful capului pana la degetele de la picioare, concentrandu-te pe fiecare senzatie; Daca apar ganduri care-ti distrag atentia, inchide ochii si imagineaza-ti ca-ti atingi fiecare centimetru de piele. Asa iti faci curatenie in minte si te relaxezi fizic, lucru care te va ajuta si sa adormi mai repede.

Foto: Instagram – Bianca Cheah-Chalmers