Vindecarea inainte de a incepe o relatie sau vindecarea in relatia de cuplu. Ce este de preferat?

1
De Alice Papuc
6 nov. 2023

Ambele abordari au avantaje si dezavantaje, iar alegerea depinde in mare masura de circumstantele individuale.

Cred ca aceasta este una din intrebarile care, in general, nu ne da pace. Ce este de preferat: sa ne vindecam inainte sa incepem o relatie, sau sa incercam vindecarea in relatia de cuplu, alaturi de un partener iubitor? Este posibil sa incepi o relatie chiar si atunci cand nu esti complet vindecata, sau este aceasta o greseala fatala? Ei bine, astazi sunt aici sa iti spun ca totul tine de tine. Este posibil atat sa te vindeci singura, cat si sa continui sa lucrezi la dezvoltarea ta, alaturi de partenerul potrivit.

Vindecarea inainte de a incepe o relatie

Vindecarea inainte de a incepe o relatie presupune sa iti oferi timp in care sa stai doar tu cu tine. Este vorba despre un timp in care sa te cunosti mai bine pe tine insati si sa intelegi de ce simti ceea ce simti.

Principalele avantaje:

Autocunoastere mai profunda: Alegerea de a lucra la vindecarea ta inainte de a intra intr-o relatie poate permite un nivel mai profund de autocunoastere. Poti sa explorezi si sa intelegi mai bine propriile tale nevoi si rani.

Evitarea transferului de traume: Cand lucrezi la vindecare inainte de a incepe o relatie, poti reduce riscul de a transfera traume emotionale nerezolvate asupra partenerului tau. Astfel, relatia are sansa de a porni de la un fundament mai sanatos.

Posibilitatea de a atrage oameni potriviti: Cand esti intr-o stare de vindecare personala, ai o sansa mai mare sa atragi oameni care sunt compatibili cu tine si care iti pot completa viata.

Inveti sa setezi limite: Atunci cand petreci timp cu tine, descoperi mai bine acele lucruri de care ai nevoie. Inveti care sunt limitele tale si cum sa le impui celor din jur, astfel incat sa dezvolti relatii sanatoase.

Regula celor 5 “NU” pentru o relatie fericita

Cu toate acestea, exista si dezavantaje:

Singuratate prelungita: Cautarea vindecarii inainte de a intra intr-o relatie poate implica o perioada de singuratate prelungita, ceea ce poate fi dificil pentru cei care cauta sa formeze o legatura.

Nerespectarea timpului propriu: Vindecarea poate fi un proces lung si complex, care implica anumite presiuni, cea mai frecventa fiind timpul. Aceasta poate duce la alegeri nepotrivite.

Vindecarea in relatia de cuplu

Vindecarea in relatia de cuplu poate fi varianta care sa te “tenteze” mai mult, pentru ca este placut sa ai pe cineva alaturi de tine. Totusi, acest lucru nu inseamna sa “te folosesti de oameni”, ci sa incepi o relatie cu inima deschisa si sa te implici complet.

Aceasta prezinta anumite avantaje:

Sprijin emotional: O relatie iubitoare si solida poate oferi sprijin in procesul de vindecare. Partenerul poate fi o sursa de intelegere, incurajare si iubire.

Oportunitatea de a invata impreuna: Lucrand la vindecare in cadrul relatiei, ai oportunitatea de a invata impreuna cu partenerul tau.

Construirea de legaturi puternice: Depasirea provocarilor si dificultatilor in cadrul relatiei poate contribui la construirea unei legaturi de cuplu si de incredere mai puternice.

Totusi, dezavantajele sunt si ele prezente:

Riscul de a “suprasolicita” relatia: Vindecarea in relatia de cuplu poate pune o presiune semnificativa asupra acesteia. Daca amandoi aveti multe rani si traume de vindecat, exista riscul ca relatia sa se deterioreze.

Dependenta emotionala: Cand te bazezi in mod excesiv pe partener pentru sprijin emotional, poti dezvolta o dependenta emotionala care poate fi daunatoare pentru relatia voastra.

“Si au trait fericiti pana la adanci batraneti”. Oare? 5 adevaruri dure despre ce se intampla dupa casatorie

Este important sa retii ca nu exista o singura abordare corecta. Uneori, o combinatie a celor doua abordari poate fi cea mai potrivita. In final, trebuie sa te gandesti la ceea ce este bine pentru tine.

Foto: freepik.com