6 trucuri pe care le folosesc oamenii increzatori pentru a trai o viata implinita

1
De Denisa Toma
2 nov. 2018

Secretul pentru a nu te lasa afectat de lumea agitata in care traim este sa dezvolti o strategie menita sa-ti pastreze si sa-ti creasca increderea in tine.

Zi de zi, suntem inconjurati de o multime de lucruri sau situatii care ne rapesc increderea in noi.  Descopera cateva trucuri imbatabile pe care le folosesc oamenii increzatori:

Vorbeste-ti frumos

Da, ceea ce se intampla in jurul tau iti poate diminua increderea. Dar nu numai factorii externi sunt responsabili pentru asta. Se spune adesea ca suntem cei mai mari critici ai nostri. Tocmai de aceea ar trebui sa faci pace cu criticul din tine, care te poate demoraliza si mai tare atunci cand esti cu stima de sine la pamant. Alege constient sa schimbi modul in care te adresezi tie insati. De exemplu, in loc sa-ti repeti ca nu esti in stare de nimic atunci cand ceva nu iti iese, priveste-te in oglinda in fiecare dimineata si spune-ti: „Esti de neoprit! Poti sa faci tot ce iti propui! Esti puternica si vei reusi!”. Transforma-te din cel mai mare critic al tau, dar si in cel mai mare suporter al tau. Si vei putea observa rapid rezultatele.

Fii pregatita

Neincrederea vine adesea din lipsa unei pregatiri temeinice. De fiecare data cand ai de facut un lucru care te face sa te indoiesti de tine, fie ca e vorba de o prezentare in fata unui public, un interviu, o competitie etc., secretul increderii este pregatirea. Repeta, exerseaza, documenteaza-te si vei vedea cum emotiile se estompeaza treptat si increderea creste tot mai mult. Chiar si cei mai renumiti profesionisti exerseaza zi de zi si petrec ore in sir pentru a se pregati.

Ingrijeste-te

Cu totii stim ca increderea vine din interior, dar si aspectul fizic are un rol crucial. Este important sa ai grija de tine pentru ca atunci cand arati bine, te simti bine. Probabil ai observat cat de increzatoare esti atunci cand porti o rochie noua care te face sa te simti frumoasa. Descopera toate acele ritualuri de infrumusetare care te fac sa te simti frumoasa, puternica si increzatoare. Sportul este o alta modalitate de a avea grija de tine. Persoanele care fac sport arata, dar se si simt mai bine in pielea lor. In afara faptului ca vei avea o forma fizica mai buna, miscarea stimuleaza productia de endorfine, substante care iti ofera o stare de bine.

Nu lasa greselile sa te afecteze

Greselile sunt inevitabile. Se intampla si te pot demoraliza pentru o perioada, dar secretul este sa le privesti dintr-o perspectiva pozitiva. Aminteste-ti ca din fiecare greseala poti invata ceva si fiecare greseala te face mai puternica. Nu lasa greselile sa aiba o putere prea mare asupra ta. Atunci cand gresesti, vorbeste-ti asa cum i-ai vorbi unui prieten drag care este in situatia ta. Nu uita ca drumul catre succes este presarat cu esecuri.

Nu lua retelele de socializare prea in serios

Desi retelele de socializare te pot motiva adesea si pot fi o sursa de insipratie, sunt in acelasi timp periculoase, pentru ca te determina sa compari viata ta reala cu ceea ce vezi pe ecran. Trebuie sa privesti retelele de socializare ca pe o forma de diverstisment, nu ca pe ceva real. Ceea ce vezi sunt de obicei cele mai bune momente din ziua cuiva, doar ce e mai bun din viata sa profesionala sau personala. Iar daca observi ca retelele de socializare te demoralizeaza in loc sa-ti dea o stare buna, schimba conturile pe care le urmaresti. Curata feed-ul si pastreaza numai ceea ce te face sa te simti bine, fie ca sunt oameni optimisti, stiri pozitive sau persoane publice pe care le admiri. Ceea ce vezi trebuie sa te inspire si sa te motiveze.

Exerseaza permanent

Sa castigi incredere in tine este precum lucrarea unor grupe de muschi la sala de fitness. Nu se intampla peste noapte, ci trebuie sa exersezi. Cu cat muncesti mai mult pentru a-ti dobandi increderea, cu atat mai puternica vei fi. Trebuie sa te trezesti zi de zi cu gandul ca fericirea ta depinde de tine, iar totul incepe prin a dobandi mai multa incredere in tine insati.

Foto: Instagram – Jessica Clements