De ce tot mai multe femei de pe Instagram arata la fel?

1
De Roxana Harcovei
1 nov. 2018

Identitatea personala pare sa fie un concept acoperit de praf in era Instragramului, acea dimensiune virtuala unde cele mai multe femei sunt trase la indigo.

De ceva vreme urmaresc femeile de pe aceasta platforma si mi-am dat seama ca tot mai multe dintre ele arata la fel. Pornind de la adolescente, pana la femei in toata firea. Am observat ca desi foarte multe au o frumusete aparte, tind sa nu se diferentieze de celelalte. Toate au acelasi stil vestimentar, acelasi tip de postari, atitudinea lor este aceeasi, iar felul in care comunica este similar.

De ce isi doresc sa fie la fel si de ce nu le place sa fie unice?

Cred ca femeile care tind sa copieze pe cineva sau ceva nu isi cunosc identitatea cu adevarat. Nu se cunosc pe sine, nu se accepta si nu se iubesc pentru ceea ce sunt.

In primul rand, cred ca isi doresc sa se simta acceptate de cei din jurul lor, asta le da incredere, insa e o incredere iluzorie, de moment. De fapt, e o incredere de care depind, o incredere falsa.

Pur si simplu le e frica sa fie cine sunt, le e frica sa spuna ce le place sau sa faca ce le place. Li se pare ca ceea ce le place lor nu e ceea ce accepta societatea, prin urmare vor fi respinse si se vor simti ingrozitor.

Intr-o alta ordine de idei, pentru a fi acceptate trebuie sa urmeze un anumit plan bine testat, nu?  Un standard al perfectiunii, impus de reviste sau reclame…

De ce?

Pentru ca toata lumea le admira si isi doreste sa fie la fel ca ele. Isi doresc popularitatea acestora. Incep sa ia pas cu pas exemplul lor, isi achizitioneaza aceleasi haine, aceleasi accesorii si incep sa pozeze la fel ca ele, asteptand sa fie apreciate in social media si nu numai. Astfel, isi hranesc ranile interioare. Insa nu constientizeaza faptul ca viata acelor femei pe care incearca sa le copieze au poze extrem de editate si ca de multe ori realitatea arata complet diferit.

Cand te trezesti dimineata si te uiti pe Instagram, vezi o multime de poze perfecte cu vietile aparent perfecte ale altora, iar apoi te speli pe fata, te privesti in oglinda si ti se pare ca nu esti suficient de frumoasa, nu ai o viata frumoasa si ca esti singura care are probleme. Nu tot ceea ce vezi e adevarat, insa, si nu crede ca viata perfecta a femeilor de pe Instagram e neaparat ceva ce ti-ai dori. E imposibil, fiecare om are probleme, frustrari, defecte si zile proaste.

Ce te impiedica sa fii tu insati?

Urmatoarele intrebari te vor ajuta sa iti dai seama cine esti cu adevarat, cat de mult valorezi si cat de frumoasa si unica esti. Te vor ajuta sa intelegi ce rani ai si cum ti le hranesti. E ingrozitor de plictisitor sa fim toti la fel, avem nevoie de tine asa cum esti, avem nevoie de diversitate, de frumusetea ta autentica.

Ce cred despre mine insami?

Daca m-as intalni pe mine insami, mi-ar placea ceea ce vad?

Care e scopul meu in viata?

Cum imi doresc sa arate viata mea si relatiile cu cei pe care ii iubesc?

Care sunt defectele si calitatile mele si cum lucrez la ele?

Ce imi place sa fac in timpul liber si care sunt pasiunile mele?

Care sunt valorile mele si ce conteaza cu adevarat pentru mine?

Ce fel de oameni ma motiveaza si ma fac fericita?

Pot sa imi beau cafeaua singura fara sa ma simt abandonata?

Cum imi place sa ma imbrac?

Care sunt culorile mele preferate?

Care e locatia unde as merge oricand daca as putea?

Ce ma relaxeaza?

Fac anumite lucruri doar pentru a fi apreciata de altii sau pentru ca imi doresc cu adevarat sa le fac?

Raspunde-ti tie insati la aceste intrebari, fii sincera cu tine si priveste in interiorul tau cu atentie. Intreaba-te daca ceea ce faci te face fericita cu adevarat. Cand ramai singura, fara oameni in jurul tau, ci doar tu cu tine, esti fericita si implinita?

Cred ca multe dintre femei nu realizeaza ca nu vor fi niciodata fericite daca vor incerca sa fie ceea ce nu sunt cu adevarat. Poti fi fericita si implinita atunci cand iti hranesti nevoile tale, si nu pe ale altcuiva. Cand faci ceea ce te implineste cu adevarat, nu pe moment, insa inainte de toate incearca sa identifici ceea ce te reprezinta si te implineste ca femeie.

Foto: Instagram – Jasmine Sanders