Probleme de cuplu? 5 reguli de aur pentru a depasi un conflict major

1
De Alice Moisescu
19 oct. 2018

Relatiile sunt si frumoase, si complicate. Adoram momentele intime in care impartasim sentimente, emotii si ne tinem in brate pana dimineata, dar avem si clipe cand ni se intuneca privirea doar ascultandu-l pe partener.

In cuplu, avem tendinta de a da curs primului implus si de a ne lasa cuprinsi de emotii explozive care ne duc inevitabil spre cearta. Si, din pacate, nu ne dam seama ca micile gesturi de acest fel ne erodeaza relatia si o slabesc, atunci cand scopul nostru ar trebui sa fie intarirea legaturii.

Exista, insa, intotdeauna o modalitate de a incheia un conflict, indiferent cat de dificila sau aprinsa este cearta. Acest lucru este valabil chiar si in cazul in care parerile persoanelor implicate sunt complet diferite, cand interesele acestora par sa nu se mai alinieze sub nicio forma, iar probabilitatea ca cineva sa faca un compromis este minima.

Expertii in relatii de cuplu au scris teorii in care sunt explicate cele mai importante reguli de aur pe care sa le aplici intr-o disputa majora.

1. Nu uitati sa ajustati tonul inainte de fiecare discutie.

Sa va asezati, sa simtiti ca aveti un sentiment interior de echilibru si calm. Vorbiti ca un adult – spuneti doar lucruri absolut sigure si care sunt importante pentru voi. Amintiti-va de ce ati initiat aceasta discutie si decideti daca este utila. Altfel, nu o mai purtati deloc.

2. Porniti de la o premisa pozitiva.

Atunci cand incepeti sa vorbiti cu o persoana care este importanta pentru voi sau care joaca un rol important in viata voastra, spuneti-i urmatoarele: „Nu vreau sa existe ura intre noi, eu nu sunt dusmanul tau, nu suntem intr-un razboi”. Amintiti-va ca o discutie sau chiar un argument nu ar trebui sa aiba ca scop final castigarea unei lupte. La sfarsitul conversatiei, nu uitati sa spuneti: „Sunt langa tine”.

3. Respectati-va indiferent ce ati avea de impartit.

Nimeni nu e perfect: facem greseli si ne cream iluzii care nu se potrivesc cu realitatea. Dar fiecare dintre noi are dreptul de a fi tratat cu respect, chiar daca a gresit. Oferiti-va posibilitatea de a creste, de a invata unul de la celalalt si de a va dezvolta impreuna. Daca va respectati, puteti trece peste orice.

4. Clarificati inainte de a ridica tonul.

Fiecare persoana are propriul limbaj, propriile reprezentatii si propriul nivel de receptivitate. Tot ce spuneti si auziti este filtrat la nivel interpretativ. Nu va fie teama sa solicitati clarificari. Oferiti-i omului drag voua timp. Timp pentru a „digera” spusele voastre.

5. Terminati discutia intr-un mod pozitiv.

Invatati sa incheiati un dezacord spunand „Multumesc”, „Ne vedem in curand” sau ceva similar. Orice cuvant care exprima sentimente reale este potrivit intr-o astfel de situatie.

Foto: Shutterstock.com