Esti intr-o relatie cu un narcisist? Vezi ce presupune asta

relatie cu un narcisist
1
De Alice Moisescu
27 oct. 2018

Narcisistul este deseori descris de catre ceilalti ca fiind o persoana grandomana, care nu prea empatizeaza cu oamenii din jur si care are nevoie disperata de admiratie si de atentie.

In realitate, narcisismul se manifesta atunci cand cineva este obsedat de o imagine idealizata a sinelui, pe care si-o proiecteaza pentru a evista confruntarea cu sinele real si deteriorat.

Sa iesi la intalnire cu o persoana pe care tocmai ai cunoscut-o poate fi destul de dificil, dar poate fi si provocator, deopotriva. Dar ce se intampla atunci cand omul nou din fata ta, care la prima vedere pare perfect, se dovedeste a fi un narcisist?

Iata care sunt indiciile care iti pot transmite ca iubesti un om care se iubeste cel mai mult pe sine.

Te face sa te simti folosita

Narcisistul este renumit pentru faptul ca nu are nicio problema in a te folosi pentru orice are el nevoie sau pentru a obtine ce si-a propus. Asta poate insemna chiar sa iti imprumute lucrurile si sa nu ti le mai inapoieze, sa iti fure ideile si sa le prezinte ca fiind ale sale sau pur si simplu sa se hraneasca din iubirea ta fara a-ti da nimic inapoi.

Nu suporta sa fii mai buna ca el

Unele cercetari sugereaza ca narcisistii sunt oameni ostili, mai ales in timpul conflictelor cu paternerul, asa cum a demonstrat un studiu ce a urmarit 150 de cupluri proaspat casatorite. Asta se intampla din cauza ca, avand personalitati grandioase, acestia se cred eroii situatiei de fiecare data, asa ca le este foarte greu sa admita ca  pot gresi.

Alt studiu a urmarit aproape 200 de cupluri din licee si facultati, iar oamenii de stiinta au demonstrat ca agresiunea era mai mare cand partenerul narcisistului se arata mai ‘grozav’ si mai impunator decat acesta.

Te ‘acapareaza’ si apoi te abandoneaza

Asteapta-te sa fii folosita de un narcisist si apoi sa fii abandonata in mod rapid si brutal. Acesta te poate face sa te simti cel mai important om din univers la primele intalniri, cand incearca sa te cucereasca, dar aceasta situatie poate lua o turnura radicala atunci cand il vei dezamagi sau se va plictisi de relatia voastra.

Pentru el, tu si viata ta nu mai au importanta atunci, asa ca te va elimina definitiv din viata sa, fara nicio urma de remuscare sau respect.

O relatie cu un narcisist nu va fi una de durata

Daca ai o relatie cu un narcisist, nu inseamna ca veti ramane impreuna pana la adanci batraneti. Un studiu psihologic care a urmarit 120 de subiecti sugereaza ca narcisismul nu poate fi asociat cu un angajament pe o perioada lunga.

Altfel spus, narcisistii nu se angajeaza in relatii romantice de durata. Si asta pentru ca sunt mai atrasi de alternative si de ideea de a gasi pe cineva mai bun. Si mai bun…

Acapareaza toate discutiile

Narcisistilor le place sa vorbeasca despre ei, asa ca rareori iti vor da voie si tie sau celorlalti sa se implice intr-o discutie.

Ca atare, daca esti intr-o relatie cu un narcisist, vei observa ca va fi nevoie sa te lupti ca punctele tale de vedere si sentimentele sa fie auzite si vazute in fata acestuia.

Mai mult, iti va spune ca nu este de acord cu ceea ce sustii, te va intrerupe, te va corecta sau pur si simplu te va elimina din conversatie.

Stie sa obtina ce vrea

Poate fi obsedat de propria imagine, dar narcisistul poate fi totodata fermecator atunci cand e nevoie.

De aceea, unele studii sugereaza ca acestia pot fi mari lideri. Pot avea carisma si viziune, pot fi convingatori, toate acestea pentru ca, in cele din urma, vor ceva de la persoana respectiva. Un narcisist poate fi foarte sociabil si atent, atat timp cat ii dai ceea ce vrea.

Foto: Shutterstock.com