Studiu: Narcisistii si psihopatii sunt mai predispusi sa sfideze protectia anti-COVID si purtarea mastii

1
De Cristina Tudor
27 iul. 2020

Persoanele care contesta regulile COVID-19 sunt narcisiste, noteaza un studiu de ultima ora.

Persoanele care contesta regulile de protectie anti-COVID-19, iar uneori chiar boala in sine, au o personalitate profund narcisista, au concluzionat cercetatorii acestui studiu.

Persoanele narcisiste au tendinta de a nega si refuza conduita de protectie anti-COVID: masca si distantarea fizica.

Vedem cu totii un val de contestatari ai virusului, care isi pun in pericol semenii. Caci masca este un instrument de a-l feri pe aproapele tau, in primul rand. Cat este de paguboasa aceasta atitudine de nu imi pasa, nu ma intereseaza?

Pandemia de coronavirus nu este doar o problema serioasa de sanatate, ci si una sociala

Masele de oameni primesc in toata lumea recomandari noi, pe care pana acum nu le-am practicat, de aceea ne este atat de greu sa ne conformam.

Cele mai contestate masuri sunt cele de distantare sociala si de purtare a mastii de protectie.

Unele popoare accepta si inteleg masurile, altele nu. Cele care accepta au si rezultate, deci este o acceptare eficienta. Ei fac cam ce am facut noi in starea de urgenta, cand masurile au fost impuse. Si o fac fara valva si fara panica. Adica respecta distanta recomandata si nu li se pare ca cineva le vrea raul, ci inteleg ca aceste masuri provizorii sunt esentiale in gestionarea pandemiei.

Cercetatorii sunt de parere ca un factor esential este educatia. Atunci cand oamenii inteleg pericolul si nu intra in paradigma conspirationista.

Pe cand cei care refuza cu obstinatie orice evidenta sunt personalitati intunecate, spun oamenii de stiinta. Atinsi de sociopatie, psihopatie, narcisism si machiavellianism.

Cercetatorii au descoperit ca este mai putin probabil ca oamenii cu caracteristici intunecate, ca cele enumerate mai sus, sa se supuna reglementarilor de prevenitie a bolii COVID-19.

Din studiu s-a aflat ca tot aceiasi oameni sunt primii care isi vor face si stocuri consistente, precum hartia igienica sau alimente.

Studiul nou arata ca perceptiile de conjunctura si convingerile legate de sanatate pot juca un rol mult mai important decat trasaturile de personalitate. Studiul s-a efectuat pe 755 de persoane in Polonia.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.