Semne clare ca traiesti cu un narcisist

1
De Maria Dima
29 iun. 2020

Cand vine vorba de narcisisti, ma duc cu gandul la citatul acesta: “O persoana narcisista se prezinta ca o victima sau ca un inocent al oricarei situatii. Este ofensata de adevar. Ceea ce e savarsit in intuneric o sa-si gaseasca calea spre lumina, iar culorile adevarate ale fiecarui om se vor dezvalui treptat”.

Cat se poate de adevarat! Narcisistii sunt maestri in aparente, astfel ca pana te prinzi tu ca ai de-a face cu unul dintre ei, e prea tarziu.

La inceput, narcisistii se prezinta ca prieteni loiali si parteneri iubitori

Sunt „all in”, din prima. Te inunda cu complimente si cu atentia lor, sunt manierati si amuzanti, de ai impresia ca ti-a pus Dumnezeu mana in cap. Scopul lor este, evident, sa te manipuleze si sa te foloseasca pentru interesele lor ascunse. Odata ce-l ating, trec mai departe la urmatoarea victima.

Daca ai sti de la inceput cum sta treaba de fapt, nu te-ai apropia de o asemenea persoana. Tocmai de asta, pentru a scuti nervi si lacrimi, fii cu bagare de seama la micile dovezi timpurii care-ti arata ca ai de-a face cu un narcisist.

Semne ca ai langa tine un narcisist:

  • Narcisistii se cred superiori celor din jur

Se cred unici si mai presus de alte persoane.

Mai mult, atunci cand intalnesc un om capabil, il transforma instant in inamicul public numarul unu, si se dau in stamba pentru a arata ca tot ei sunt singurii care merita atentia celorlalti. Grandomanie si importanta la orice pas.

  • Nevoia constanta de a dovedi ceva

Narcisistii doar par a fi niste oameni plini de incredere. In realitate, ei sunt extrem de nesiguri, avand dorinta neobosita de a se afirma si de a le fi recunoscuta valoarea.

Nu renunta la tine – renunta la oamenii care iti fac rau

  • Lipsa compasiunii

Notiuni ca empatie sau compasiune sunt total straine de inima unui narcisist. Sunt incapabili sa inteleaga cum gandesc sau ce simt altii, si considera asta o pierdere de timp, ei fiind interesati exclusiv de fericirea lor.

Sa nu uitam insa ca ei isi doresc cu ardoare sa fie placuti, astfel incat isi croseteaza atent o imagine de oameni buni, pana cand ajungi sa ai incredere in ei.

  • Complexul trofeului

Cum narcisistii adora sa fie in centrul atentiei si vor sa fie perceputi ca fiind atragatori, minunati, incredibil de talentati si inteligenti, ei recurg la tot felul de tertipuri pentru a culege laude. Mentioneaza branduri mai des ca Beyonce, adauga cate o suma de bani la orice povestioara banala, presara conversatia cu titluri de functii si oameni importanti, orice pentru a picta lumii o versiune elevata a lor.

Vor sa para bogati, sofisticati si atotstiutori, iar pentru asta ar face orice.

  • Drama queen

Aceasta specie de oameni traieste pentru drama. Narcisistii o cauta, o provoaca, creeaza intrigi, barfesc si scot scenarii negative din nimic. Toate astea sunt de folos atunci cand vrei sa-i controlezi pe ceilalti.

12 secrete ale psihicului uman – te vor ajuta sa iei decizii bune

  • Explicatii pentru orice

Nu numai ca au o explicatie pentru orice, dar fac tot posibilul sa te deturneze pentru a te convinge ca, de fapt, dreptatea a fost mereu de partea lor. Si atunci cand lucrurile merg rau, ei sustin sus si tare ca asta era dorinta lor de la inceput, ca se asteptau la un asemenea rezultat.

Ramai singura pana cand gasesti persoana care poate sa-ti fie mai mult decat iubit

Mincinosi patologici? Se poate spune si asa, mai ales ca recurg la orice pentru a-si justifica comportamentul nociv in fata lumii, dar si in oglinda.

  • Succesul li se cuvine

Ambitia e sanatoasa, insa faptul ca te crezi deasupra oricarui alt individ e semn de narcisism pur. Isi doresc mai degraba sa aiba dreptate decat sa fie fericiti, astfel ca fac un hobby din a pune la pamant alti oameni si de a calca peste cadavre pentru a ajunge la succesul visat.

Foto: Shutterstock.com