6 moduri de a te apara de oamenii toxici din viata ta

1
De Alice Moisescu
11 ian. 2019

Persoanele toxice pot fi intalnire oriunde: la locul de munca, in familie sau chiar in relatia de iubire.

Pot fi recunoscute cu usurinta, pentru ca iti provoaca sentimente negative.

Intotdeuna au ceva de obiectat, incearca sa te faca sa te simti vinovata, critica in loc sa incurajeze si cer mai multe decat ofera.

Sunt narcisisti, mincinosi, sociopati, manipulatori, barfitori si se plang in continuu… iar astea sunt doar cateva exemple.

Psihoterapeutii au identificat cateva metode prin care poti gestiona relatiile cu oamenii toxici in favoarea ta:

Moduri eficiente prin care poti gestiona oamenii toxici

1. Asuma-ti ceea ce simti

Suntem stapanii sentimentelor noastre. Prin ganduri, putem controla modul in care reactionam in fata unui om toxic. Dirijeaza-ti trairile intr-o directie benefica tie: fii detasata, nu lasa comportamentul altei persoane sa iti influenteze starea si refuza sa CREZI gandurile sale negative.

2. Seteaza limitele conversationale

Setarea limitelor nu inseamna sa il faci pe celalalt sa isi schimbe comportamentul, ci doar sa te respecti pe tine. Nu ii mai permite nimanui sa te acuze nefondat sau sa te invinovateasca. Poate ca va parea ca esti indiferent, insa de fapt, vei face un bine. Il vei ajuta si pe el sa nu isi mai alimenteze acel sentiment daunator, dar te vei proteja si pe tine de lucrurile negative cu care te-ar  putea incarca.

3. Renunta la postura de salvator

Cand cineva se plange, avem tendinta de a salva. Este bine sa ajuti, insa cu limita. Fiecare om are propria lui viata.  Problemele cu care se confrunta altii nu sunt intamplatoare, ci fac parte din evolutia lor. Atat timp cat tu devii salvatorul lor si preiei problemele lor, le iei astfel si sansa de a evolua sau de a invata lectia pe care viata le-o ofera.

4. Nu te invinovati

Oamenii toxici au obieciul de a da vina pe altcineva. Intotdeauna. Ei pot manipula cu usurinta incercand sa te acuze pe tine sau sa te puna la zid pentru greselile sau pentru problemele lor.

In realitate, suntem singurii responsabili pentru deciziile si pentru actiunile noastre.

5. Ofera iubire si compasiune

Oamenii toxici sunt in general copii cu rani emotionale ascunse. Cel mai probabil cei cu un caracter toxic au avut o copilarie lipsita de dragoste, intelegere si afectiune. Astfel ca felul in care se comporta reflecta credintele care le-au marcat viata si copilaria.

Vindecarea acestora incepe cu intelegerea, compasiunea si dragostea ta.

6. Nu te lasa impresionata de comportamentul fals

Oamenii toxici vor incerca sa iti castige simpatia facandu-ti numeroase complimente. Fac acest lucru pentru ca vor ceva de la tine sau pentru ca… reprezinti o amenintare pentru ei, fapt ce ii ingrijoreaza.

Nu te lasa pacalit de acest tip de comportament, mai ales daca vei observa ca nu se comporta la fel si cu alte persoane din jurul lor, ba dimpotriva, pot fi chhiar nepoliticosi cu acestia.

Foto: Shutterstock.com