Cum iti dai seama ca o persoana e toxica din primele 5 minute

persoana toxica
1
De Roxana Dobrita
18 dec. 2018

Stii cat de rau iti poate face sa ai o persoana toxica in viata ta. Din nefericire, majoritatea acestor oameni nu vin cu o eticheta care sa te avertizeze de realitatea felului lor de a fi, asa cum se intampla, de obicei, cu produsele chimice toxice.

Mai mult decat atat, multi dintre ei par persoane de treaba la prima vedere. Pana la urma, majoritatea persoanelor toxice sunt excelenti manipulatori, asa ca sa te faca sa-i placi face parte din arsenalul lor.

Dar cum poti sa-ti dai seama devreme – ideal de la prima intalnire – ca cineva se va dovedi un om toxic in viata ta? Desi nu exista o metoda 100% infailibila care sa-ti confirme ca un nou prieten sau coleg iti va distruge energia, productivitatea sau starea de spirit pozitiva, sunt cateva semne timpurii care ii dau de gol. Daca le intalnesti atunci cand faci cunostinta cu cineva pentru prima data – mai ales daca sunt mai multe deodata – ai grija.

Vorbeste de rau pe cineva

Am mers la un moment dat la un interviu pentru o companie al carei CEO a inceput sa-mi enumere defectele adjunctului sau. Asta m-a pus pe ganduri si am avut dreptate – am incercat sa lucrez part time acolo pentru cateva luni, dar mi-am dat demisia repede, dupa ce mi-am dat seama ca nu putea lucra cu acel om – era prea toxic. Daca o persoana cu care abia ai facut cunostinta vorbeste de rau pe cineva care nu e prezent, e un semn ca acel om e toxic si nu va dura mult pana ce te va vorbi de rau pe tine atunci cand nu esti prin preajma. Exceptia o reprezinta cazurile cand acele critici sunt puse intr-un context si isi au locul.

Se plange incontinuu

Majoritatea oamenilor toxici sunt campioni la a-si plange de mila. Ascultandu-i facand asta tot timpul iti distrugi starea de spirit, productivitatea si chiar sanatatea. In plus, daca esti ca majoritatea oamenilor, esti in pericol de a te lasa prins in capcana de a incerca sa rezolvi toate problemele care ii cauzeaza nefericire. Asta e o batalie pe care nu ai cum sa o castigi. Deci daca cineva pe care abia l-ai cunoscut se plange excesiv de mult, intreaba-te daca vrei acest om si toate nemultumirile sale in viata ta.

Cere un tratament special

Stii la ce ma refer. Se asteapta sa-i accepti prostul obicei de a intarzia sau sa-i faci rost de bilete gratis la orice eveniment, daca lucrezi in industrie. Atunci cand cineva iti cere o favoare speciala cand abia v-ati cunoscut, imagineaza-ti ce-ti va cere odata ce va cunoasteti mai bine.

Se lauda

E normal ca oricine sa vorbeasca despre succesele sale. Dar atunci cand cineva vorbeste numai despre cat de grozav a fost ultimul sau proiect sau cat de multi bani castiga, incearca din greu sa-ti influenteze modul de gandire. Fii cu bagare de seama.

Te pune in defensiva

Uneori acest lucru se intampla atat de subtil ca nici nu-ti dai seama. Dar simti brusc nevoia de a-i explica acestei persoane pe care abia ai cunoscut-o de ce ai facut alegerile pe care le-ai facut sau de ce jobul tau nu e asa de rau pana la urma. Cineva care te face sa simti ca trebuie sa te aperi constant sau sa-ti explici credintele si alegerile e o persoana care te va obosi foarte tare.

Te pune sa muncesti ca sa-i faci pe plac

Cineva iti spune ca nu gaseste aplicatia care-i trebuie sau ca tocmai a terminat de pus la un punct o prezentare dar simte ca-i lipseste ceva sau ca isi doreste foarte tare ca copilul sau sa intre la o anumita scoala. Pana sa-ti dai seama tu esti cel care-i cauta aplicatia, care-i modifica prezentarea sau care da telefoane prietenilor pentru a afla daca cineva cunoaste pe cineva in comitetul scolii respective. Opreste-te imediat. Cineva care te forteaza sa te dai peste cap pentru a-l ajuta desi abia v-ati cunoscut te va manipula sa depui eforturi si mai mari in timp. Si stii deja ca e o persoana extrem de greu de multumit.

Nu-i pasa de problemele tale

Tocmai ai purtat o conversatie de 10 minute cu acest om si deja stii unde a crescut, ca a divortat acum sase luni si ca tocmai a fost promovat la locul de munca. Dar el nu stie nici macar care e jobul tau de zi cu zi. Cineva care se asteapta sa fii interesat de fiecare aspect al vietii sale dar nu are nicio curiozitate in ceea ce te priveste e o persoana toxica.

Nu-ti da un sentiment bun

Asculta-ti intuitia. Cum te simti dupa ce ai vorbit cu aceasta persoana? Cum te-ai simti la gandul de a petrece o ora in compania sa, la o cafea sau o cina? Daca numai gandul te face tensionat sau nefericit, sunt sanse ca acea persoana sa fie toxica. Asa ca daca sentimentele tale sunt negative, merita sa-ti dai seama de ce. Poate e cineva dintr-o cultura diferita sau te simti intimidat de inteligenta sau succesul sau, caz in care probabil ar trebui sa incerci sa treci peste disconfortul initial. Dar poate instinctul tau iti transmite ca acel om e toxic si ar trebui sa stai departe de el.

Foto: Shutterstock.com