Semnele care te ajuta sa recunosti un prieten fals

1
De Denisa Toma
26 oct. 2018

Prietenii ar trebui sa te sustina, nu sa te darame. Aceste semnale de alarma te ajuta sa descoperi prietenii falsi, persoanele toxice din viata ta la care ar trebui sa renunti.

Exista intotdeauna un „dar”

Iti face complimente si te felicita pentru noua masina, dormitorul proaspat renovat sau schimbarea de look. Cu toate acestea, de fiecare data adauga un „dar”, care are capacitatea de a-ti rapi o parte din bucurie si entuziasm: „Imi place cum ti-ai vopsit dormitorul, dar am auzit ca albastrul nu mai este in trend” sau „Iti sta bine cu noua tunsoare, dar culoarea parca nu ti se potriveste”. Iti sunt cunoscute astfel de formulari? Nu este nimic gresit sa ai o relatie bazata pe sinceritate deplina cu o prietena buna, dar recunosti un fals prieten prin faptul ca intotdeauna face o remarca negativa care iti rapeste din bucurie. „Critica excesivă este ca o otrava pentru orice relatie”, declara pentru rd.com psihologul Jared DeFife.

Iti submineaza munca

Ai o colega de serviciu care iti este si prietena? Este o situatie intalnita frecvent tocmai pentru ca ne imprietenim de obicei cu oamenii alaturi de care petrecem mult timp. Dar trebuie sa fii atenta daca prietena sau prietenul tau de la birou beneficiaza de pe urma ta sau iti saboteaza cariera. Daca iti „adapteaza” ideile astfel incat sa para ale ei, remarca cu voce tare ca ai intarziat iar sau se ofera sa te ajute in fata sefului, desi nu ai nevoie de ajutor, toate acestea sunt semnale ca prietena de la birou nu iti este tocmai prietena.

Flirteaza cu fostul tau iubit

Flirtul sau intalnirile tot mai dese ale unei prietene cu fostul tau partener reprezinta un semnal major de alarma. „Spune-i prietenei tale exact ce te deranjeaza si ce ai vrea sa schimbe”, este de parere April Mansini, specialist in relatii. Daca este vorba despre un divort, ar trebui sa-i explici ca la mijloc este o situatie emotionala dificila si delicata, tocmai pentru a intelege ca gesturile ei ar putea agrava situatia. Cu toate acestea, un prieten real nu ar avea nevoie de astfel de explicatii. Exista un cod strict „al fetelor”: nu flirtezi cu fostul iubit al prietenei tale. „Daca prietena ta incearca sa te raneasca in mod intentionat, desi i-ai explicat ca relatia ei cu fostul tau iubit te deranjeaza, este cazul sa mergi mai departe si sa renunti la prietenia ei falsa”, este de parere specialistul.

Pare incantata de problemele tale

Atunci cand treci printr-o perioada mai proasta, este firesc ca prietenii sa te intrebe ce faci si cum te descurci. Dar sunt moduri constructive de a pune astfel de intrebari si mai sunt „intepaturi” care nu fac altceva decat sa rasuceasca cutitul in rana. De exemplu, daca una dintre prietenele tale casatorite te intreaba cum te descurci ca mama singura, cum se intelege fostul tau sot cu noua iubita sau cum este sa nu faci sex pentru mult timp, iar apoi iti povesteste cat de fericita este ea, in mod sigur nu iti vrea binele.

Este intr-o permanenta competitie

Ati decis sa faceti sport impreuna, dar pana la urma totul se transforma intr-o competitie. Se grabeste sa-ti spuna ca a facut deja acasa cateva abdomene inainte de sala, apoi transforma alergatul pe banda intr-o intrecere. Desi studiile arata ca a avea un prieten cu care sa mergi la sala poate fi benefic pentru ca te inspira si da nastere unei competitii prietenoase, trebuie pus accentul pe cuvantul „prietenoasa”. Daca partenera ta de sport transforma totul intr-o competitie acerba, atunci probabil este mai bine sa te antrenezi singura.

Foto: Shutterstock.com