Performanta sub presiune: sfaturi pentru succes de la neurochirurgi

1
De Maria Dima
2 apr. 2020

Fiecare dintre noi are un sistem unic de gestionare a situatiilor de criza. Nu avem timp sa ne oprim pentru a face un bilant autentic sau a ne intreba cum oare am ajuns la acest protocol de administrare interioara.

Mai e bun la ceva modul nostru patentat de solutionare a problemelor?

L-am pus cap la cap acum mult timp.

Cand inca ne gandeam cum sa scapam de cateva absente in plus, probabil, sau cand cea mai mare tragedie se intampla in sesiune. Poate recurgeam la parinti sau prieteni. Ori intram pe modul defensiv si faceam ca totul sa dispara instant. Poate ceream ajutorul unui frate mai mare. Sau ne invatam minte si ne puneam pe invatat.

Oricum, am facut ce-am facut si a functionat. Asa ca am luat setul de atitudini respectiv si l-am pus in rama. La loc de cinste. Stergem praful de pe el si il scoatem afara numai la nevoie.

Nu ne-am oprit nici macar o secunda sa ne gandim ca e posibil ca totul sa fi iesit bine atunci datorita unui dram de noroc. O coincidenta fericita. Sau ca poate a fost un rezultat bun pe moment si nimic mai mult.

Singura regula de care ai nevoie pentru a deveni o femeie de succes

Sfaturi pentru perfomanta sub presiune de la oamenii care au facut din asta o cariera

Sistemul nostru de gestionare a situatiilor dificile, chiar daca ne-a ajutat in trecut, are si el o data de expirare. Mai ales daca nu ne-am mai aplecat asupra lui de ceva timp si nu ne-am preocupat sa-l adaptam.

Oamenii care lucreaza sub presiune in fiecare zi in care orice decizie e de viata si de moarte, au un sistem de referinta la care se intorc negresit cand vine vorba de succes pe termen lung, indiferent de intemperii.

Neurochirurgii au adunat sfaturile lor pentru a controla mai bine intamplarile nefericite cu care se pot confrunta intr-o fractiune de secunda si le-au pus la dispozitia noastra, a muritorilor de rand care se streseaza, uneori, chiar si din cauza unui avocado prea copt. Asadar, iata sfaturile pentru succes venite din partea neurochirugilor:

Rutina

Daca ai esti fan Grey’s Anatomy, n-ai cum sa nu stii ca fiecare chirurg avea tabieturile sale cand intra in sala de operatii. Derek avea bonete norocoase cu feriboturi, Cristina si Meredith dansau ca sa se elibereze de stres.

Toti urmareau o rutina care le dadea senzatia de control asupra situatiei. Si medicii reali fac treaba asta, in felul lor, cu acelasi scop: inducerea unui mindset constructiv.

Cum poti aplica asta in viata reala?

Ok, nu am sa te pun acum sa-ti aliniezi ustensile ascutite prin casa pentru a simti gravitatea alegerilor tale viitoare. Ideea e sa gasesti elementele din casa ta, din ritualul tau de pregatire de dimineata sau de dinaintea unui eveniment, care te face sa te simti mai increzatoare.

Te poti gandi apoi daca mai exista o modalitatea de a adauga si alte obiceiuri care sa te ajute si mai mult in indeplinirea telurilor tale din ziua respectiva.

Cu cat aprofundezi asta, cu atat mai mult o sa te bucuri de beneficiile aduse de fiecare lucru marunt adaugat pe lista necesara pregatirii tale.

Ce-as fi vrut sa stiu mai devreme in viata

Plasa de siguranta

Exercitiul de recapitulare a tuturor problemelor ce pot avea nevoie de o plasa de siguranta si de un plan B instant pe care-l fac unii doctori ajuta la creionarea unei harti mentale a intregii proceduri.

Un neurochirurg povesteste cum inaintea fiecarei interventii isi aliniaza in gand cele mai rele scenarii ce se pot intampla in sala de operatii. Stie ce sa faca in cazul fiecaruia, dar le mai reia o data. Se intreaba de ce are nevoie pentru a continua procedura in cazul putin probabil in care se intampla ceva rau. Pregatindu-se in felul acesta, anihileaza dorinta naturala de a abandona atunci cand ceva nu merge conform planului si nu se panicheaza in eventualitatea unui obstacol deja prevazut.

Cum poti face si tu asta?

Gandeste-te la viitoare probleme care ar putea sa apara in drumul tau si fa-ti un plan pentru ele. Nu trebuie sa devii obsedata de toate nenorocirile care s-ar putea intampla si nici sa-ti imaginezi ca o sa le atragi prin exercitul asta.

Dimpotriva, inchipuie-ti cum o sa te ajute aceste plase de siguranta sa fii si mai concentrata asupra obiectivelor tale. Sau cum o sa iti fie de folos in relatiile cu cei din jur. O minte ascutita si alerta e la fel de decisiva ca un bisturiu, nu-i asa?

Credinta

Cand zic credinta, nu ma refer la practicarea activa a unei religii. Daca asta functioneaza pentru tine, foarte bine, fa-o.

Insa in contextul diferitelor noastre dificultati, a fi parte dintr-o echipa, dintr-o familie, dintr-un anume grup este o dovada a unei credinte comune pe care fiecare membru o impartaseste. Ai ales sa fii parte din ceva mai mare decat tine. Iar acest fapt te impulsioneaza si te inspira sa devii mai bun, deoarece oamenii se bazeaza pe tine.

Cum sa devii de neoprit in drumul tau spre succes

Orice forma de colaborare constructiva elibereaza hormonul fericitii, oxitocina, conform specialistilor. Nivelurile de incredere si recunoastere sociala cresc exponential pentru ca o sustinere in echipa depaseste mereu chiar si cea mai buna performanta pe care o poate avea un individ, de unul singur. Sunt convinsa ca ai simtit asta in viata ta si stii ca nu ai fi realizat la fel de multe daca nu ai fi beneficiat de suportul celor din jur, de increderea partenerului de viata, toate bazate pe o credinta comuna pe care o aveti la suflet.

Foto: Shutterstock.com