Cum sa devii de neoprit in drumul tau spre succes

1
De Maria Dima
19 mart. 2020

Revelatia mea despre izbanda vine, eroic, din renuntare. Succesul, ca orice altceva in viata, se trage si din ce nu mai faci, nici in ruptul capului, niciodata. Reusita se naste din amestecul de obiceiuri de care te tii cu sfintenie si promisiuni pe care nu le mai incalci, nici cand e greu.

Succesul este un fusion personal, marinat cu reguli auto-impuse.

Suna sexy, nu?

Mda… nici eu nu sunt fan al regulilor, dar avand in vedere ca alta incantatie nu pare sa garanteze succesul de durata, trebuie sa ne adaptam. Succesul nu tine la fite, asa ca m-am gandit sa nu mai fac, cel putin o perioada.

Adevarul este ca daca te-ai hotarat sa-ti schimbi viata, trebuie sa devii obsedata de ideea aceasta care, fie vorba intre noi, e un pui de stalker si ea. Altfel, ti-ar fi dat pace de mult. Avand in vedere ca esti chitita pe reusita, uite ce-ti propun. Hai sa facem un pact, sa juram pe rosu ca de maine ne lepadam de tot ce sta in calea noastra spre succes.

Am si facut lista cu toate dubioseniile de care trebuie sa scapam, ca sa ne fie mai usor.

Singura regula de care ai nevoie pentru a deveni o femeie de succes

La ce sa renunti ca sa devii de neoprit in drumul tau spre succes:

  • Atitudinea de victima

Adio plans de mila, atentie si simpatie castigata in detrimentrul evolutiei.

Nu esti nici cea mai ghinionista, nici cea mai nepastuita fiinta din cate au umblat pamantul. Greutatile sunt inevitabile, insa victimizarea e o alegere. Cel mai bun antidot este recunostinta, in toate dozele, formele, si-n orice zi, chiar si lunea.

  • Concentratul asupra lucrurilor pe care nu le poti controla

Doritul cu ardoare sau ingrijorarea paralizanta nu ajuta la nimic. Nu-ti schimba situatia si nici rezultatul de la final.

Daca exista ceva ce poti face pentru a avea un viitor mai altfel, e cazul sa iei atitudine si sa o completezi baban cu actiune.

Incredere, curaj, recunostinta: Beneficiile nesperate ale esecurilor care m-au format

  • Sa le faci altora pe plac

Putem spune in cor “epuizare emotionala”?

Pentru ca asta e. Dorinta de a face tuturor pe plac nu-ti aduce decat consum derizoriu de timp, nervi, emotii, toate garnisite cu vinovatie, de care nu scapi cu una, cu doua.

Nu esti personificarea Nutellei, nu esti intruparea painii cu unt pentru poftele tuturor si nici crema de galbenele pentru orice durere ar avea apropiatii tai. Oricum, cea mai mare reusita in cazul celor care au devenit dependenti de tine este sentimentul ca se pot descurca si singuri, asa ca ofera-le sansa asta mai des.

  • Gelozie, ciuda sau ranchiuna

Un grauntel de asa ceva sigur se gaseste printr-un colt al mintii tale, mai ales cand te gandesti la succesul altora sau cat de lin a fost parcursul lor.

Gelozia te indeamna sa-ti inventezi tot felul de scuze, pe care ajungi sa le crezi orbeste. Te trezesti sustinand ca ceilalti au ajuns unde au ajuns pentru ca au avut sanse incredibile, ajutor divin, par mai drept, coate mai active, gene mai lungi. Si daca ar fi asa, tot nu te ajuta cu nimic pe tine si nu justifica lipsa ta de actiune.

  • Gratificare instantanee

Stii povestea cu studiul pe copilasi care au avut de ales intre o bezea acum sau 2 mai tarziu, banuiesc (the Stanford Marshmallow experiment). Toti micutii care alesesera a doua varianta, chiar daca trebuiau sa astepte putin, au devenit oameni de succes, cu rezultate mai bune la invatatura, in afaceri si la nivel de satisfactie generala, in viata, decat cei care au luat dulcele din prima.

Cum sa le faci pe toate fara sa te lasi sufocata de responsabilitati

De fiecare data cand nu primim imediat rezultatul pozitiv al actiunilor noastre, ne imbufnam si ne dam batuti. Asta e protocolul de care nu ne dezmintim si care sta in calea succesului nostru. Renuntam prea usor. Vrem ca totul sa se intample acum, insa reusitele nu apar peste noapte, indiferent de domeniu.

Foto: Getty Images.