Incredere, curaj, recunostinta: Beneficiile nesperate ale esecurilor care m-au format

1
De Maria Dima
8 mart. 2020

Ca s-o spun pe aia dreapta, am un esantion zdravan de esecuri la purtator. Toate au pus o caramida strasnica la schimbarea (dureros de necesara) a perspectivei mele, la omul care sunt azi si la imbarbatarea mea psihica, spirituala, profesionala si, evident, relationala.

Esecul are o reputatie foarte proasta.

Ne gandim la greseli grosolane, la nereusite, la plans in pumnii si scos de ochi. La ceva ireparabil care ne-a scos iremediabil de pe ruta noastra catre fericire. La ceva ce nu mai poate fi remediat in vecii vecilor, amin.

Cand, de fapt, esecul poate fi definit ca orice actiune, intentionata sau nu, care ne duce catre un rezultat nedorit (initial).

De exemplu, o actiune intentionata ar fi putea fi efortul depus pentru un proiect la job, care nu se mai implementeaza pana la urma. Pe de alta parte, o pozitie aiurea de somn se incadreaza intr-o actiune neintentionata care-ti da niste dureri de gat si de spate total nedezirabile. Ce trebuie sa intelegem de aici este ca esecul, vazut in varianta asta flusturatica, este prezent la ordinea zilei, in vietile noastre.

Ce tipologii de oameni nu o sa aiba niciodata succes si de ce?

Ce influenteaza un esec?

De obicei, esecul are la baza fie factori directi, pe care-i putem controla, fie indirecti, care nu sunt influentati de vointa sau stradania noastra.

Esecul care se trage dintr-o actiune directa poate fi remediat printr-o desfasurare de forte asemanatoare celei dintai. Trebuie doar sa-ti aduni curajul de a incerca din nou. De exemplu, Thomas Edison a numarat 10.000 de esecuri pana la succesul notoriu de care ne bucuram si azi.

Factorii indirecti tin de chestii pe care nu le putem pune sub dominatie personala: inaltime, talent, context, mediu social etc. Iar de asemenea lucruri trebuie sa uitam cu totul. Nu e vina nimanui ca sunt asa cum sunt.

La ce lucruri neasemuit de bune contribuie esecurile pe care le blamam?

  • Definirea caracterului

Ce iti pune mai tare la incercarea materialul din care esti facut decat o greseala strasnica? Ce te face sa intri iar in cursa, dupa ce tocmai ai fost izbit de un esec rasunator?

Dezvoltarea personala e un proces continuu, iar asta se invata the hard way. N-ai cum sa fii gata echipat pentru toate intemperiile vietii si nu te nasti desavarsit in treburile lumesti. Particularitatile care te fac unic vin tot de acolo, din modul in care ai stiut sa jonglezi cu neajunsurile, suferintele si sansele.

  • Rezistenta 

Ca proba de sport, de la bacalaureat. Sau “ce nu te omoara, te face mai puternic”.

Odata ce esti obisnuit sa treci prin greutati, sa depasesti obstacole si sa ajustezi in permanenta traseul tau, dezvolti o dexteritate mentala si emotionala care-ti permite sa te ridici mai usor dupa fiecare val.

Atunci cand un esec se prezinta ca o posibilitate de a deveni mai puternic, lucruri extraordinare se pot intampla.

  • Creativitate

Partea buna a greselilor este ca ne forteaza sa ne regrupam in felurite alte moduri, care pana atunci, nici nu se aflau in vizorul nostru. Vrem, nu vrem, facem apel la natura noastra creativa pentru a gasi noi modalitati de a scoate capul la iveala.

Un esec te face sa te iei la intrebari. Te impinge sa cauti raspunsuri si sa gasesti inspiratie din faptele, chiar si esecurile, altora.

Ai facut o greseala flagranta la serviciu – cum repari situatia?

  • Recunostinta

Orice infrangere sau impediment iti schimba perspectiva, mai ales cand vine vorba de factorii asupra carora nu avem controlul.

Cand vedem cat de usor poate fi inclinata balanta destinului nostru, cat de fragila este de fapt viata noastra pe acest pamant, cat de greu poate fi incercata sanatatea, devenim mai recunoscatori pentru lucrurile pe care le luam de bune.

Daca nu faci ce trebuie acum, uite ce o sa ajungi sa regreti la 40 de ani

Gratitudinea ne ajuta sa ne detasam de rezultatul actiunilor noastre si ne da sansa de a experimenta bucuriile mici ale acestei lumi care ni se asterne la picioare, din prima zi. In acelasi fel, cand te uiti in spate, tot recunostinta iti da sentimentul molipsitor de bun al progresului, care te indeamna sa mergi mai departe.

Foto: Instagram/Hilda Dias Pimentel