De ce esecul e cel mai bun lucru care ti se poate intampla

ce trebuie sa stii despre esec
1
De Andreea Raicu
6 ian. 2019

Imbratiseaza acele momente cand crezi ca mai jos de atat nu poti sa cazi.

Toata viata suntem invatati sa tanjim dupa excelenta si perfectiune. Depunem toate eforturile pentru a intra la cele mai bune scoli, a primi cele mai bune note, a pune mana pe jobul de vis, a intalni partenerul perfect, a locui in cea mai frumoasa casa si a avea cei mai frumosi copii.

Dar uneori viata se interpune. Lucruri mai putin bune se intampla. Te impiedici. Cazi.

Ti se va intampla sa ai esecuri in viata. De multe ori. Poate vei lua o nota proasta, poate iti vei pierde jobul, poate vei divorta, poate te vei imbolnavi, poate vei avea probleme financiare, etc.

Vor fi momente cand vei simti ca mai jos nu poti sa cazi. Dar trebuie sa pretuiesti acele momente. Pentru ca doar atunci iti ajustezi viata si esti cel mai profund constienta de ce trebuie sa faci. Esecul e un semnal de alarma. Iti spune ca e timpul sa-ti schimbi drumul. Sa faci cateva schimbari majore. Esecul iti permite sa te reconectezi la tine si la nevoile tale, sa-ti batatoresti un alt drum in viata.

Problema cu esecul e ca nu stim cum sa-i facem fata pentru ca nimeni nu ne pregateste pentru asta. Suntem invatati sa ne temem de el, sa tremuram doar la gandul ca ni se poate intampla. Dar daca imbratisezi esecul, te poti bucura de darurile sale profunde si neasteptate.

Iata ce trebuie sa stii despre esec si cum iti poti reveni dupa un asemenea episod ca pasarea Phoenix din propria cenusa.

Perfectiunea nu exista

Nu esti singura care cade. Esecul este parte a firii umane. Cu totii avem defecte si lectii pe care trebuie sa le invatam. Atunci cand accepti ca nimeni nu e perfect – inclusiv tu, iti vezi cu ochi mai buni progresul. In plus, esecul te invata sa fii umil, te invata ca viata nu e in alb si negru. Chiar daca ai gresit, meriti in continuare ce e mai bun.

Progresul are loc in transee

Oamenii invata facand. Unii mai mult decat altii. Viata e o calatorie si nu e nimic rusinos in a face greseli. Inveti cele mai importante lectii in cele mai negre momente. Atunci iti dai seama cat de departe esti de unde trebuie sa fii cu adevarat si faci pasii necesari in directia potrivita. Ti-ai castigat cicatricile, fii mandra de ele!

Totul se intampla cu un motiv

Richard Bach a spus la un moment dat, „Nu exista problema care sa nu apara cu un cadou in brate. Cauti problemele pentru ca ai nevoie de cadourile lor.” Desi darul care vine la pachet cu esecul tau poate nu e evident in momentul cand ti se intampla, in timp vei invata sa-l vezi. Nu-ti face griji, universul pregateste ceva mai bun pentru tine.

Ce nu te omoara te face mai puternic

Esecul este ca procesul de intarire a muschilor. Cand tragi prea tare la sala ce se intampla? Ai febra musculara, asa ca te odihnesti, ai grija de corpul tau si reincepi cu pasi mici, pentru a-ti reconstrui forta. La fel se intampla si atunci cand te lovesti de o adversitate. Asa inveti sa-ti cresti rezistenta si te pregatesti pentru a te repune in sa. Accepta ca revenirea vine cu un pic de durere si nu renunta. Lupta un pic mai mult.

Ceva mai bun te asteapta

Nimeni nu ramane jos pentru totdeauna. Sunt foarte multe povesti despre celebritati – precum J.K Rowling sau Oprah – care au suferit esecuri si au triumfat, ajungand acolo unde sunt astazi. Te asteapta oportunitati mai bune la orizont daca stii exact ce vrei de la viata ta.

In timp, vei vedea ca esecul a fost cel mai bun lucru care ti s-a intamplat. Pentru ca ti-a aratat exact de ce esti capabila.

Foto: Alex Rosieanu