Vrei sa fii mai increzatoare? Renunta la ideea de perfectiune

1
De Maria-Anca Zarnescu
13 sept. 2018

Vrei sa fii mai increzatoare? Invata sa fii in primul rand rabdatoare cu tine, si arunca la cos obsesia pentru perfectiune.

Dorinta de a fi perfecta iti va afecta serios imaginea de sine. Vei fi dezamagita ca nu poti reusi tot ce si-a dorit familia ta pentru tine, ca nu esti atat de amuzanta precum ar vrea prietenii, ca nu te incadrezi in standardele de frumusete actuale… Astfel, vei incepe sa nu-ti mai dai seama ce-ti doresti tu cu adevarat de la tine si care sunt trasaturile care te definesc.

Perfectiunea pe care incerci sa o atingi iti poate fi cel mai mare dusman daca vrei sa ai succes. Vei simti intotdeauna ca eforturile tale nu sunt de ajuns, si vei fi tentata sa renunti inainte de a termina. Insa adevarul este ca nimeni nu e perfect. Cu totii facem greseli, succesul celor mai puternici oameni se datoreaza perseverentei lor, puterii de a se ridica si de a o lua de la capat dupa ce au esuat.

Iti propun cateva strategii care, potrivit Bandt.com, te vor ajuta sa capeti mai multa incredere in tine:

Accepta faptul ca esti om si ca nu esti perfecta!

Perfectiunea nu este realista. Toti suntem diferiti, iar acest lucru ne face unici, autentici, ne face sa fim noi! Tocmai de aceea, este important sa incerci lucruri noi, sa capeti experienta si sa te descoperi pe tine insati. Priveste greselile ca pe o experienta pozitiva, care a contribuit cumva la dezoltarea si la scrierea povestii tale!

Dezvolta-ti increderea in tine treptat

Este foarte important sa nu pui presiune pe tine. Incearca sa iti dezvolti increderea in tine treptat, fara sa-ti impui termene limita.

Bucura-te de fiecare pas pe care il faci, indiferent cat de mic este, si de fiecare greseala, pentru ca din ea vei invata cum sa reactionezi data viitoare. Vorbeste-ti cu blandete, asa cum i-ai vorbi unei prietene.

Obtine sprijin!

Daca esti perfectionista, crezi ca trebuie sa faci totul singura. Nimic mai fals. Oamenii de succes se bazeaza intotdeauna pe mentori care ii ajuta sa cada in picioare de fiecare data. Apeleaza la oameni care te inspira, cere constant sfaturi si incurajari. Vei vedea ca vei intalni oameni care te vor ajuta sa vezi lucrurile dintr-o perspectiva complet noua, mai productiva.

Nu te concentra prea mult pe consecinte

De cele mai multe ori, cand simti ca nu esti perfecta, te temi si de consecintele pe care le-ar putea avea decizia ta. Pune-ti o intrebare simpla, la care sa incerci sa iti raspunzi obiectiv: care este cel mai rau lucru care se poate intampla? De cele mai multe ori, lipsa de actiune accentueaza starea de nesiguranta si conduce la pierderea increderii in sine.

Foto: Shutterstock.com