Cele 9 fraze pe care le folosesc oamenii increzatori, potrivit unui psiholog de la Harvard

1
De Georgiana Dorobantu
23 iun. 2023

Oamenii echilibrati din punct de vedere emotional sunt puternici, increzatori si se simt confortabil in propria lor piele. Ei isi traiesc viata autentic, asa cum simt, iar toate acestea se vad cu ochiul liber.

„Am descoperit ca acest sentiment de incredere in sine ii face mai capabili sa faca fata conflictelor si sa fie vulnerabili cu ceilalti, mai ales pentru ca nu cauta validare externa”, declara pentru cnbc.com psihologul instruit la Harvard Dr. Cortney Warren.

Dar este nevoie de multa munca pentru a ajunge acolo. Daca folosesti oricare dintre aceste noua fraze, vei fi mai increzatoare in fortele proprii si mai puternica, potrivit psihologului Cortney Warren:

1. „Lasa-ma sa ma gandesc la asta inainte sa raspund”

Una dintre cele mai vizibile caracteristici ale oamenilor increzatori este aceea ca se exprima direct, dar empatic. Isi aleg raspunsurile cu atentie si nu sunt impulsivi in reactiile lor.

Expresii similare:

„Am nevoie de putin timp pentru mine. Nu vreau sa spun ceva ce as putea regreta mai tarziu.”
„Nu am un raspuns in acest moment. Putem avea aceasta conversatie maine?”

2. „Nu”

Oamenii care au incredere in ei se simt confortabil sa stabileasca limite. Ei vorbesc clar despre ceea ce vor si ce nu vor, pe baza propriilor principii morale, nevoi si dorinte.

3 trucuri care te ajuta sa-ti cresti increderea in tine in cateva secunde

Expresii similare:

„Imi pare rau, dar nu te pot ajuta cu asta pentru ca am deja prea multe alte angajamente.”
„Multumesc pentru oferta, dar nu este ceva ce pot face.”

3. „Nu ma simt confortabil cu acest lucru”

Isi comunica intotdeauna nevoile intr-un mod respectuos. Asta inseamna ca ei spun cum se simt atunci cand cineva ii trateaza intr-un mod gresit. Daca simt ca le sunt incalcate limitele, vor lua masuri pentru a face schimbari.

Expresii similare:

„Cand spui astfel de lucruri, ma simt ranit si furios”
„Daca ma tratezi asa, ma voi indeparta pentru ca nu este sanatos pentru mine”

4. „Sunt cine sunt si sunt mandru de asta”

Persoanele puternice si increzatoare sunt consecvente in modul in care se comporta. Acest lucru face ca atmosfera in preajma lor sa fie previzibila si sigura. Prietenii si cei dragi stiu ca acestia sunt cine spun ca sunt.

Expresie similara:

„S-ar putea sa nu-ti placa asta la mine, dar asa sunt eu”

5. „Sunt asa?”

Oamenii puternici si echilibrati din punct de vedere emotional sunt capabili sa ia in considerare criticile fara a ataca. Daca primesc feedback negativ, nu il iau personal. In schimb, ei il vad ca pe o oportunitate de auto-imbunatatire.

Expresii similare:

„Nu mi-am dat seama ca fac asta. Multumesc ca mi-ai atras atentia.”

3 lucruri simple care mi-au imbunatatit drastic increderea de sine

6. „Voi lucra la asta”

In relatiile semnificative, oamenii cu incredere in sine vor depune efort pentru a se schimba atunci cand este necesar. Ei stiu ca schimbarea este esentiala pentru cresterea personala si consolidarea conexiunilor.

Expresie similara:

„Am auzit ca acest lucru este important pentru tine, asa ca voi lucra sa am mai multa compasiune atunci cand vorbesc cu tine.”

7. „Imi pare rau ca suferi. Cum te pot ajuta?”

Natura lor empatica si faptul ca nu ii judeca pe ceilalti ii ajuta sa fie un sprijin excelent. Ei inteleg, de asemenea, ca daca cineva are o zi proasta, acest lucru nu se reflecta asupra lor.

Expresii similare:

„Pari suparat si as vrea sa te ajut”
„Observ ca acest lucru este dificil pentru tine, dar ai tot sprijinul meu”

8. „Acest lucru conteaza pentru mine”

A avea un sistem de valori solid este cheia pentru a fi increzator in fortele proprii, deoarece acest sistem ne ghideaza alegerile in viata, precum si cele de zi cu zi. Cand o valoare este incalcata, oamenii increzatori sunt capabili sa sustina ceea ce ei cred ca este moral si corect.

Ce este autocompasiunea si cum sa o practici pentru mai multa incredere in sine

Expresii similare:

„Imi pasa foarte mult de asta, chiar daca tie nu iti pasa.”
„Nu cred ca actionezi corect si nu pot sa raman indiferent.”

9. „Voi incerca!”

Oamenii increzatori si-au cultivat un sentiment de siguranta interioara care le spune ca vor fi bine, chiar si atunci cand lucrurile nu merg asa cum si-ar fi dorit. Acest lucru le permite sa experimenteze lucruri noi, cum ar fi hobby-uri, prietenii, calatorii si chiar strategii personale de a face fata momentelor dificile.

Expresii similare:

„O sa incerc asta data viitoare.”
„Poate ca nu ma pricep la asta, dar sunt dispus sa incerc!”

Foto: freepik.com