De ce oamenii cu adevarat puternici si increzatori nu se preocupa de stima de sine

1
De Minerva Mircea
14 oct. 2022

Increderea in sine poate lua foarte multe forme care oscileaza de la aroganta la acea siguranta de sine tacuta pe care o au oamenii echilibrati. Adevarata incredere in sine, spre deosebire de cea manifestata de oameni pentru a masca anumite insecuritati, are propria ei imagine si nu poate fi confundata cu altceva.

Oamenii cu adevarat increzatori sunt intotdeauna in avantaj in fata celor care doar „joaca” increderea: ei ii inspira pe ceilalti sa creasca si sa se dezvolte, sa isi gaseasca propria lor varianta ideala si nu intra niciodata in competitie.  

Increderea in sine adevarata isi are sursa in ceea ce este in interiorul tau, in ceea ce esti cu adevarat, nu in ceea ce faci prin intermediul abilitatilor tale. In mana oamenilor cu adevarat increzatori, aceste abilitati devin resursele necesare pentru a-si manifesta sinele in forma lui autentica, si de acolo vine puterea personala si, respectiv, succesul. Cei care doar cred ca au incredere in ei si o leaga strict de abilitatile lor, se vor baza exclusiv pentru acestea pentru a se manifesta si se vor identifica cu ele. Acestia din urma sunt cei care vor lua esecurile ca pe ceva dezastruos, si orice critica va fi luata personal. Curand, vor ajunge sa realizeze ca sunt o cladire fara fundatie, fragila si vulnerabila la orice adiere, iar ceea ce credeau ca este incredere in sine este doar o iluzie. 

5 lucruri pe care trebuie sa le faci pana la 30 de ani

Daca intrebi oamenii ce inseamna stima de sine, fiecare va avea o alta definitie, de cele mai multe ori limitata sau incompleta. Vor raspunde ca are legatura cu a te simti puternic, increzator si bine cu tine tot timpul. Sigur, stima de sine este un concept vag, insa, din pacate, aceasta limitare a definitiei este motivul pentru care oamenii esueaza.

Nu, nu poti sa te simti bine cu tine TOT TIMPUL. Si nici nu poti avea incredere absoluta in tine, nu poti fi vesnic neinfricata! 

Este firesc sa te mai indoiesti de tine si de alegerile pe care le faci, insa ce este foarte important in felul in care te raportezi la notiunea de incredere in sine, sunt emotiile si gandurile pe care le aloci acestor alegeri pe care le faci zi de zi. Frica si indoiala sunt emotii care ne arata ca ne aflam putin la limita zonei de confort, ele sunt un indicator al faptului ca de acolo putem creste, ne putem depasi limitele. Si momentul in care apar este important sa le dam atentia cuvenita, sa recunoastem iesirea din zona de confort, si cu toate acestea, sa continuam constiente in procesul respectiv. 

De ce nu te poti opri sa dai scroll pe retelele de socializare nici macar atunci cand iti afecteaza stima de sine

Iata trei motive pentru care sa nu te mai preocupi atat de stima de sine si pe ce ar trebui sa pui accentul ca sa iti construiesti adevarata incredere in puterea personala. 

Cand te focusezi prea mult pe a „lucra” cu stima de sine, ai toate sansele sa vezi absolut toate lucrurile pe care le faci gresit.

Ai sa observi ca odata ce alegi sa iti cresti stima de sine, vei face mai degraba alegeri fortate, care vin din eforturile de a gasi cea mai buna formula pentru a te manifesta. In felul acesta te vei concentra mai degraba pe ce faci gresit, si nu pe ce faci bine! Nu uita ca lucrurile adevarate vin in mod natural, asa ca ia-ti putin timp sa observi calitatile si punctele tale forte.  Acorda-ti rabdare si iubire, accepta-te pe tine exact asa cum esti si increderea in tine va creste de la sine. 

Increderea in sine inteleasa gresit iti poate submina puterea personala

Puterea interioara are mare legatura cu rezilienta. Vorbeste despre increderea in ceea ce esti, nu in rezultatele actiunilor tale.  Cand in fata unui moment important in viata ta spui „Sigur sa reusesc”, vorbim de acea incredere in sine prost inteleasa, care, in urma esecului, vine la pachet cu invinovatire si frustrare. Varianta ideala, in care sinele se manifesta autentic, este „Indiferent daca imi iese sau nu, voi fi bine.”  Prima sapa incet la radacina puterii personale, cealalta o sustine si o creste. Nu uita ca mai important decat scopul in sine e drumul pana la el! 

Diferenta dintre politete si stima de sine scazuta: Modul in care folosesti aceste 3 expresii iti va da de gandit

Increderea in sine inteleasa gresit ne cere sa ne ignoram fricile, cea autentica ne ajuta sa le observam si sa le acceptam

Forta de a privi frica in fata, de a o intelege, si apoi de a alege sa continui pe drumul tau confruntand-o si constientizandu-i valoarea, vine din adevarata putere interioara. Nu e nevoie sa te simti prost ca iti e frica, sau sa o ignori complet, ci din contra. Sa o lasi sa existe, sa vezi ce iti arata si sa iti dai timp pentru a putea fi cu adevarat pregatita sa mergi mai departe. 

Foto: depositphotos.com