Diferenta dintre politete si stima de sine scazuta: Modul in care folosesti aceste 3 expresii iti va da de gandit

1
De Irina Constantin
25 aug. 2019

Iti ceri scuze pentru orice, multumesti des si spui intotdeauna „te rog”. Oare esti o persoana foarte politicoasa sau increderea ta in tine lipseste cu desavarsire?

Politetea exagerata poate ascunde o stima de sine scazuta. Exista o linie foarte fina intre a te comporta frumos cu cei din jur si a-ti desconsidera propria persoana.

Aceste 6 comportamente semnaleaza o stima de sine scazuta

3 expresii de politete care pot trada o stima de sine scazuta

1. „Scuza-ma!”

Cei sapte ani de acasa ne invata ca, atunci cand gresim, trebuie sa ne cerem iertare. Nimic mai adevarat!

Cu toate acestea, o persoana cu stima de sine scazuta are tendinta de a se scuza chiar si atunci cand nu a facut nimic. Motivul este simplu: cand iti lipseste increderea in tine, teama de a fi judecat de ceilalti este foarte mare. Te temi ca nu cumva prietenii sau familia sa se supere pe tine, asa ca iti ceri scuze pentru cele mai mici detalii.

3 filme care iti vor creste instant increderea in sine

2. „Asa este, ai dreptate!”

O persoana politicoasa poate renunta, uneori, la sustinerea propriilor opinii, atunci cand simte ca interlocutorul se va simti lezat. De exemplu, intr-o conversatie despre un subiect sensibil, cel mai politicos va ceda, considerand ca buna intelegere si pacea conteaza mai mult decat a avea dreptate cu orice pret.

Instagram iti scade stima de sine? 3 tipuri de conturi carora sa le dai Unfollow chiar azi

Mai mult, atunci cand nu iti sustii opiniile niciodata in fata celorlalti, una dintre cauze poate fi mentalitatea de „nu merit sa am o parere”. In acest caz, trebuie sa lucrezi cu tine si sa realizezi ca perspectiva ta este la fel de importanta ca a oricui altcuiva, indiferent de situatie.
3. „Te rog!”
Alaturi de „multumesc”, „imi pare rau” si „te iubesc”, „te rog” este una dintre cele incarcate energetic expresii pe care le putem folosi. Poate chiar din acest motiv, uneori ele sunt destul de greu de rostit.
A spune „te rog” este un semn clasic de politete si amabilitate. Totusi, exista si o alta latura pe care nu trebuie sa o ignori. Aceasta expresie, folosita in contexte delicate, poate arata absenta stimei de sine.
De exemplu, atunci cand cineva te-a ranit in mod repetat, desi stia foarte bine ca iti face rau, „te rog sa te opresti” sau „te rog sa ma respecti” nu exprima, in niciun caz, politete, ci o lipsa de incredere si de valorizare a propriei persoane.

Aminteste-ti ca meriti, in orice situatie, sa fii tratata cu respect, blandete, iubire si intelegere.

Foto: Shutterstock.com