Aceste 6 comportamente semnaleaza o stima de sine scazuta

1
De Denisa Toma
6 mart. 2019

Stima de sine scazuta, neincrederea in propriile forte si o imagine de sine negativa iti afecteaza comportamentul zi de zi, dar si toate celelalte aspecte ale vietii.

In ciuda a ceea ce cred multi oameni, stima de sine, increderea in propria persoana sau complexul de inferioritate nu se formeaza in timpul pubertatii. De fapt, toate acestea sunt create si stabilizate mult mai devreme.

Stima de sine se formeaza in primii cinci ani de viata

Un studiu revolutionar desfasurat la Universitatea din Washington a descoperit ca pana la varsta de cinci ani copiii au o stima de sine comparabila cu cea a unui adult.

Cum construiesti o stima de sine sanatoasa? Afla de la un psihoterapeut

Probabil cea mai surprinzatoare descoperire a fost faptul ca aceasta stima de sine dezvoltata la o varsta frageda ramane stabila de-a lungul vietii.

Stima de sine scazuta la maturitate poate fi „diagnosticata” prin dificultatile intampinate in copilarie. Copilul este posibil sa fi suferit lipsa unor elemente necesare – iubirea, incurajarea, ghidarea, protectia, limitele – dar si experiente dureroase. Uneori, ambele.

Parintii nu trebuie sa fie perfecti pentru a se asigura ca un copil va ajunge la varsta de cinci ani cu o imagine de sine sanatoasa. Un parenting „suficient de bun” necesita ca un copil sa fie iubit si apreciat pentru cine este, nu pentru comportamentul sau, este de parere psihoterapeutul Lisa Lieberman-Wang.

„Copiii iau totul personal, prin urmare toate experientele lor le formeaza identitatea„, spune psihiatrul Marcia Siroto, potrivit yourtango.com.

Pe masura ce un copil creste, identitatea de sine, fie ca este pozitiva sau negativa, se mentine. Pana la momentul in care este suficient de matur sa ia propriile decizii, sa formeze relatii complexe sau sa obtina un job, efectele stimei de sine se observa.

7 arhetipuri ancestrale care-ti distrug increderea in tine

Efectele stimei de sine scazute nu sunt intotdeauna vizibile. Dar negativitatea pe care o provoaca iti poate afecta serios viata, de la relatii si pana la cariera, de multe ori fara sa realizezi cum se intampla acest lucru.

Iata sase comportamente care sunt specifice persoanelor cu o stima de sine scazuta:

Iti e dificil sa iei decizii si sa le mentii

Lipsa increderii in sine te face sa fii nesigur chiar si cand vine vorba de alegerea celor mai marunte lucruri. Uneori chiar si sa te hotarasti unde sa iei masa poate deveni o decizie stresanta, pentru care ai nevoie de parerea cuiva.

Iar daca ne gandim la situatiile presante in care sunt necesare decizii importante, intr-un timp cat mai scurt, este clar cat de mult iti poate afecta viata aceasta nesiguranta.

Te temi de lucruri care nu s-au intamplat

Unul dintre efectele clasice ale stimei de sine scazute este tendinta de a exagera un posibil rezultat negativ de teama confruntarii. Nu iti spui opinia pentru ca te temi ca vei fi respins, marginalizat, alungat, dar asta te obliga sa accepti situatii care te nemultumesc.

De exemplu, nu iti contrazici niciodata seful pentru ca te gandesti ca vei fi concediat. Dar te-ai gandit ca poate iti va aprecia ideea sau curajul de a-ti spune propria parere?

Astrologie: 6 zodii carora le este greu sa-si gaseasca echilibrul interior

Ramai in relatii care te nemultumesc

Daca ai o stima de sine scazuta sau un complex de inferioritate, esti predispus sa crezi ca nu meriti sa fii iubit. Poti crede ca nicio persoana care are calitatile pe care le doresti nu ar putea fi interesata de tine. Accepti mediocritatea, sau chiar mai rau, din credinta ca nu esti suficient de bun ca sa fii iubit.

Ai joburi mediocre

Conversatiile cu tine insati ar putea suna asa: „Oamenii cu joburi grozave sunt (introdu calitatile) si au (introdu avantajele). Nu sunt suficient de bun, suficient de inteligent si nu am experienta necesara pentru a face asta. Nu pot avea o pozitie de conducere sau un salariu foarte bun.”

Nu poti face fata situatiilor sau emotiilor dificile

O persoana cu o stima de sine sanatoasa nu simte nevoia sa evite emotiile sau situatiile negative. Poate face fata frustrarii moderate si dezamagirii prin capacitatea de a rezolva problemele, dar si prin acceptare.

Un adult fara aceasta apreciere pentru propria persoana este foarte vulnerabil si nu gaseste moduri prin care sa faca fata emotiilor si situatiilor care i se par de nesuportat. In aceste cazuri apar adesea consumul de alcool sau alte substante.

Esti prea obosit sa faci fata provocarilor vietii

Un alt efect major al unei stime de sine scazute este oboseala. In contextul in care te simti nedemn, neincrezator si incapabil, somnul poate deveni un mod de a evita viata. Oboseala cronica poate fi si un semn al depresiei. Daca nu este tratata, depresia are consecinte grave, atat fizice, cat si psihice.

Faptul ca stima de sine se stabilizeaza la o varsta atat de frageda ne reaminteste cat este de important sa le oferim copiilor iubirea de care au nevoie pentru a invata sa se iubeasca pe sine. De asemenea, nu este niciodata prea tarziu sa inveti sa te iubesti. Ai nevoie doar de exercitiu.

Foto: Shutterstock.com