Schimbari mici, dar importante, in modul in care comunici cu partenerul de viata. Relatia voastra se va transforma la 180 de grade

1
De Cristiana Astefanoaiei
17 nov. 2023

Ce se intampla cand vei invata cum sa comunici mai bine intr-o relatie? Toate aspectele sale se vor imbunatati.

Partenerul de viata va intelege mai bine care sunt nevoile si dorintele tale. Tu vei intelege mai bine ce asteapta el de la tine. Impreuna puteti sa va adaptati atitudinile si sa evitati certurile.

„Tratamentul tacut” este cel mai mare ucigas al relatiilor. Daca incepeti sa vorbiti amandoi despre toate acele lucruri care va frustreaza, dar si despre ce apreciati la relatia voastra, efectele vor avea loc imediat si va veti intelege mult mai bine.

Iata cum poti sa fii tu cea care aduce aceste mici schimbari.

Nu folosi „intotdeauna” si „niciodata”

Cand esti suparata pe partenerul tau sau pe cineva apropiat, incearca sa nu reduci totul la absolut. Il poti rani usor pe celelalt prin a-i spune ca „niciodata nu iti acorda atentie”, „niciodata nu duce gunoiul”, „niciodata nu asculta ce ii spui”. Gandeste-te bine… chiar niciodata?

Fraze care includ „intotdeauna” sau „niciodata” sunt afirmatii care il ingradesc pe celalalt. Este, de asemenea, o modalitate de a evita sa-ti asumi responsabilitatea pentru rolul tau in situatie, dand vina pe cealalta persoana.

Cele trei lucruri despre care toate cuplurile se cearta, conform specialistei in relatii Esther Perel

Evita sa folosesti cuvantul „tu”

„Ma simt ranita” este diferit de „Tu m-ai ranit”. Ai nevoie sa fii ascultata pentru ceea ce simti si gandesti, nu sa acuzi, nu-i asa?

De exemplu, „Am nevoie de blandete” este o afirmatie „eu”, spre deosebire de a spune: „Mereu tipi la mine”, care este o afirmatie „tu”, care creeaza defensiva. „Tu”, in mod inerent, nu este un cuvant negativ; cu toate acestea, atunci cand este folosit pentru a victimiza, judeca si controla – ca in afirmatia „Esti rau” (in loc sa spui „Ma simt ranit”) – cuvintele tale devin un atac care nu hraneste conexiunea.

Nu reactiona imediat

O buna comunicare necesita spatiu. Nu reactiona imediat la ceva ce te supara, caci risti sa fii mai agresiva decat ai dori. Ia-ti un minut si gandeste-te la situatia reala. In unele cazuri ai putea avea nevoie si de cateva ore pentru a intelege ce iti transmite partenerul. Daca amandoi reusiti sa nu va atacati, ci sa analizati, veti vedea ca nu sunteti unul contra celuilalt, ci, evident… impreuna.

Adevaruri nespuse despre cum se transforma relatiile de iubire de-a lungul anilor

Asculta activ ce iti spune partenerul de viata

Comunicarea nu inseamna monolog. Ba chiar, specialistii spun, o discutie reusita este mai mult despre a asculta decat despre a vorbi. Chiar daca s-ar putea sa fii furioasa sau dezamagita, incearca sa asculti cu atentie ce iti zice partenerul. Verifica daca mesajul a ajuns la tine asa cum a vrut sa-l transmita. Poti folosi repetita: „Ceea ce aud ca spui este…”. Partenerul de viata iti va confirma daca sunteti pe aceeasi lungime de unda si atunci puteti sa duceti discutia la urmatorul nivel.

5 obiceiuri daunatoare care indeparteaza partenerul de viata

Spune adevarul

Poate crezi ca esti sincera, dar sa spui adevarul este mai usor de zis decat de facut. De cate ori nu ai impachetat un discurs astfel incat sa nu il superi pe celalalt? De cate ori nu ai evitat sa zici ceva ca sa eviti conflictele? Daca respecti pasii de mai sus, esti libera sa spui adevarul tau, asa cum il simti, fara sa ranesti persoana iubita si apoi puteti sa fiti sinceri in comunicare, reusind sa va intelegeti mult mai bine.

Foto: freepik.com