Cele trei lucruri despre care toate cuplurile se cearta, conform specialistei in relatii Esther Perel

1
De Cristiana Astefanoaiei
13 nov. 2023

Toata lumea se cearta. Chiar si cei care nu vor s-o recunoasca. Motivele? Psihologul Esther Perel spune ca sunt aceleasi pentru noi toti.

Experta in relatii explica faptul ca toate cuplurile se cearta din aceleasi trei rationamente de la care pot pleca o multime de discutii.

Intr-un material realizat de The Cut, Perel a marturisit ca, in acest moment, am devenit cu totii evitanti. Ne polarizam. Ne lipsesc abilitatile de a gestiona conflictele intr-o era asistata de tehnologie, care contribuie la atrofierea abilitatilor noastre sociale. Din ce in ce mai mult, nu stim cum sa continuam sa ramanem conectati cu oameni care ne plac, dar cu care nu suntem de acord. Nu stim cum sa experimentam dezacordul sau divergenta fara sa duca la deconectare.

Regandim infidelitatea: 4 sfaturi pretioase de la expertul in relatii Esther Perel

Adevaratele 3 motive pentru care cuplurile se cearta, conform specialistei in relatii, Esther Perel

„In profunzime, majoritatea cuplurilor se lupta pentru putere si control – a cui prioritate conteaza mai mult, cine ajunge sa ia deciziile. Sau se lupta pentru incredere si apropiere: Imi tii spatele? Pot sa am incredere in tine? Sau se lupta pentru respect si recunoastere: Ma pretuiesti? Contez pentru tine? Acestea sunt cele trei lucruri principale”, spune Esther Perel.

Care este problema relatiilor moderne, potrivit terapeutului de cuplu Esther Perel

Psihologul continua cu un exemplu in care s-ar putea regasi multa lume.

Daca nu spal vasele, s-ar putea sa interpretezi asta ca „Nu-ti pasa!” sau „Voi fi mereu singur.” Iti spui: „Am ales pe cineva pentru ca in sfarsit sa nu mai fiu singura si cineva care sa fie alaturi de mine si sa aiba grija de mine, sau cel putin sa ma ajute si sa participe cu mine, iar acum, de fiecare data cand iti cer sa speli vasele, nu vorbesc despre vase! Vorbesc de fapt despre faptul ca nu vreau sa ma simt singura, asa cum m-am simtit in toata copilaria mea, cand aveam grija de fratii mei pentru ca tatal meu ne-a parasit si mama avea trei slujbe.” Asta e povestea.

Pentru ce lupt? Pentru a nu ma simti singura. Prin urmare, atac.

Exista si metode simple de aplanare a conflictului, prin comunicare si intelegere.

Daca persoana care nu a spalat vasele poate spune: „Te iubesc. Fac atat de multe lucruri cu tine in minte. Te port cu mine tot timpul. Pacat ca atunci cand uit ceva, tu iei asta ca pe o respingere totala si atunci devin declansatorul tuturor nedreptatilor pe care le-ai trait in copilarie. Este pacat pentru ca nu vreau absolut deloc sa te ranesc in acest mod.”

Cum sa inchei o cearta de cuplu in fix 20 de minute. Sfaturi de la psihologi care functioneaza de fiecare data

Specialista a mai dat un exemplu de solutie: cand o femeie si sotul ei se cearta, incearca sa se uite la o emisiune TV si sa se tina de mana, chiar daca sunt nervosi unul pe celalalt. Contactul fizic poate fi o forma foarte buna de a iesi din conflict, daca ambele persoane sunt receptive la aceasta metoda. Uneori, exista o persoana care are nevoie de acest contact pentru a sti ca „inca suntem bine”.

Foto: depositphotos.com/ro