Regandim infidelitatea: 4 sfaturi pretioase de la expertul in relatii Esther Perel

1
De Maria Dima
11 apr. 2019

“Pana cand moartea ne va desparti” s-a transformat in “pana cand moare iubirea”, insa “impreuna la bine si la rau” nu a luat vreodata in considerare cea mai crunta forma de tradare: infidelitatea.

Esther Perel, autoare si terapeut de cuplu de renume international ne provoaca sa regandim infidelitatea si sa vedem aceasta realitate cu care se confrunta peste 50% din cuplurile actuale cu alti ochi.

In cei aproape 30 de ani de cariera, Esther Perel s-a dedicat rezolvarii problemelor si salvarii cuplurilor cu probleme in viata intima, a acelor cupluri care au uitat ce este pasiunea. La baza muncii sale sta dorinta neclintita a autoarei de a provoca o discutie sincera intre partenerii de cuplu despre ce mai inseamna in ziua de astazi loialitatea, pasiunea, adevarul si iertarea.

Monogam in serie – noua realitate a relatiilor moderne

Fin observator al comportamentului uman, autoarea ne prezinta o noua forma de monogamie a societatii din zilele noastre. Daca inainte casatoria insemna inceputul vietii sexuale cu persoana aleasa, acum reprezinta sfarsitul relatiilor intime cu alte persoane. Monogam era cel care isi impartea viata cu o singura persoana, pe cand acum inseamna ca esti cu cate o singura persoana, pe rand.

O casnicie nefericita este de preferat in locul unui divort?

Libertatea deplina pe care o avem in a alege persoana alaturi de care vrem sa ne construim viitorul, optiunea divortului la indemana oricui, independenta financiara si sociala a femeilor nu au schimbat rata infidelitatii. Daca putem sa plecam oricand dintr-o relatie ca sa fim cu altcineva, de ce mai exista tradarea?

Esther Perel aduce in discutie, cu umor si empatie, faptul ca infidelitatea este singurul pacat pentru care esti pedepsit de doua ori in religie: o data pentru fapt, si a doua oara pentru gand. Nici macar asta nu a oprit existenta legaturilor extraconjugale, care au ramas la fel de prezente in timp ca institutia casatoriei.

Tradarea capata multe forme

„Intr-o relatie, tradarea ia multe forme: desconsiderare, neglijare, violenta, indiferenta. Tradarea sexuala este doar un mod de a-ti rani partenerul, iar de multe ori, victima unei tradari nu este victima in casnicie. Idilele sunt mai putin legate de sex si mai mult de dorinta: dorinta de atentie, de a te simti special, de a te simti important”, sustine Esther Perel.

In ziua de azi, nici nu mai trebuie sa iesi din casa pentru a fi infidel. O poti face chiar din patul conjugal, cu partenerul langa. Niciodata nu a fost mai la indemana sa inseli si totusi, nicicand nu a devenit mai tentant.

De ce unele cupluri trec peste infidelitate si altele nu

In cartea ei iubita de atata lume, “Regandirea infidelitatii”, autoarea face referire la una dintre cele mai dureroase consecinte ale unei aventuri: “faptul ca ii furi cuiva povestea este cea mai mare tradare care exista”. Cu totii ne bazam pe niste lucruri si asta ne confera siguranta. Nu putem controla viitorul, dar stim ca trecutul si povestea noastra de dragoste sunt acolo si ne identificam cu ele.

Dorinta este mai puternica decat sexul

Nu numai asta, dar de cele mai multe ori, cei care au o aventura nu inceteaza sa-si iubeasca sotul/sotia si se declara monogami.

“Poti sa-ti iubesti foarte mult sotia si familia si, totusi, sa calci stramb. Se intampla sa ajungi intr-un punct al vietii tale in care, nemultumit de ceea ce ai devenit, ca om, ca sot, ca tata sau profesional, sa-ti doreşti sa evadezi. Sa fii alt om pentru o persoana noua, straina, care nu stie absolut nimic despre tine. Sa fii liber sa dai curs fanteziilor care te-au bantuit o viata, sa joci un rol pe care nu ti-l permiti altfel, sa fii tu insuti, dincolo de haina casatoriei, sa poti fi alt om decat sotul unei femei, tatal unor copii, omul aflat pe o anumita treapta profesionala.”

O aventura nu inseamna sfarsitul unei relatii

„Am consiliat zeci si sute de cupluri afectate de infidelitate si trebuie sa spun ca, in majoritatea cazurilor, o idila nu a facut decat sa sudeze relatia, i-a ajutat pe cei doi parteneri sa puna pe masa frustrarile care ii bantuiau si pe care nu aveau curaj sa si le expuna unul altuia, sa rezolve niste probleme vechi care ii faceau nefericiti.”

Exista o succesiune de etape prin care trece o relatie incercata de infidelitatea unuia dintre parteneri, pentru ca toate tradarile au fost, candva, niste povesti de iubire. Cei care aleg sa ramana impreuna au in fata un drum greu si trec prin socul descoperirii, invinovatirile, neincrederea si regandirea atator momente traite impreuna.

10 greseli mai grave decat infidelitatea care iti pot strica relatia de cuplu

Reconstruirea relatiei este posibila, dar primii pasi sunt firavi. Exprimarea vinovatiei si a empatiei este esentiala pentru cel ranit, dar nu este suficienta pentru a garanta a noua apropiere. Alegerea de a ramane cu partenerul tau trebuie sa fie reafirmata mereu, la fel ca si locul central pe care acesta il ocupa in viata ta. Recucerirea va deveni incet, incet o posibilitate.

Foto: Shutterstock.com