De ce unele cupluri trec peste infidelitate si altele nu

1
De Denisa Toma
4 feb. 2019

Este usor sa presupunem ca infidelitatea implica automat o despartire. Dar nu este atat de simplu. Schimbarile sociale si aparitia terapiei de cuplu au facut ca partenerii sa se gandeasca dincolo de „ramanem impreuna sau ne despartim” atunci cand se confrunta cu infidelitatea unuia dintre ei.

Dar asta nu inseamna ca este mai usor ca oamenii sa mearga inainte dupa ce unul dintre parteneri a inselat. Expertii considera ca desi este posibila depasirea unei infidelitati, reconstruirea unei relatii sanatoase necesita multa munca.

Recuperarea dupa ce un partener a inselat este un drum lung„, declara trapeutul de cuplu David Klow pentru Self.com. „Cuplurile pot ramane impreuna dupa o aventura, dar este nevoie de multa munca pentru a reface increderea pierduta„, adauga specialistul. Acesta mai spune ca cele mai multe cupluri nu se refac dupa ce unul dintre ei a inselat, dar cele care reusesc devin apoi mai puternice pentru ca au depasit impreuna o situatie atat de dificila. Procesul poate dura cel putin un an, dar de obicei cuplurile au nevoie de pana la doi ani pentru a se vindeca.

Exista viata dupa infidelitate? Iata ce spun expertii!

Sunt unii factori care fac ca un cuplu sa fie dispus sa depuna efort pentru a-si reface relatia, spune psihologul Paul Coleman. Printre acestia se numara angajamentele puternice pe care le au unul pentru celalat, precum copii sau o casa. „Daca un cuplu este la inceputul relatiei sau partenerii abia s-au mutat impreuna, nevoia de a reconstrui increderea este mai mica si despartirile sunt mai frecvente„, spune specialistul.

Dar cum reusesc unele cuplurile sa depaseasca infidelitatea? Iata cateva dintre elementele pe care terapeutii le-au observat de-a lungul timpului:

Infidelitatea trebuie sa inceteze

Expertii sunt de parere ca exista mai multe lucruri care trebuie sa se intample pentru ca un cuplu sa mearga inainte. Primul si cel mai important este ca infidelitatea sa se opreasca. „Cel care a inselat nu mai trebuie sa intre in contact cu persoana cu care a inselat”, spune Klow.

„Este o pierdere de timp sa incerci sa refaci increderea pierduta, iar cel care a inselat sa se vada in continuare cu acea persoana. Increderea nu se va reface”, adauga si terapeutul de cuplu Lena Derhally.

Sinceritatea totala este esentiala

Dupa ce este clar ca aventura s-a incheiat, Derhally le recomanda clientilor sai sa treaca printr-un proces in care persoana inselata poate pune oricate intrebari vrea despre ceea ce s-a intamplat. Poate dura mai multe sedinte si depinde de sinceritatea absoluta.

Ce cred barbatii despre infidelitate si de ce isi inseala partenerele

Unele persoane vor sa stie totul despre aventura. Vor sa stie unde s-a intamplat, de cate ori etc. Dar alte persoane nu vor sa stie atatea informatii. Ce este inspaimantator la infidelitate este faptul ca implica atat de multe elemente necunoscute. Dupa ce le rezolvi, poti trece mai departe, la procesul de a-ti redefini sentimentele pentru partener si de a fi capabil sa-l ierti”, mai spune specialistul.

Increderea trebuie recladita

Tradarea este cea mai nociva parte a infidelitatii. Persoana care a fost inselata se lupta de obicei sa afle ce mai este real in relatia sa. Este afectata abilitatea sa de a discerne ce anume este real si ce nu„, declara Klow.

Iar pentru a reface acest lucru, cel care a inselat trebuie sa fie foarte sincer, chiar si daca ar parea ca isi raneste si mai mult partenerul. Ascunderea adevarului poate provoca si mai mult rau.

In acest proces, ar putea sa-si lase partenerul care a fost inselat sa-i verifice emailurile si telefonul mobil, recomanda Coleman, care spune ca aceste gesturi sunt un fel de „teste antidoping aleatorii”. „Le ofera un plus de liniste celor tradati daca stiu ca ii pot verifica telefonul sau computerul partenerului”, mai spune specialistul.

De asemenea, dezvaluirea parolelor de mail sau social media poate fi un alt semn de incredere. „Cedarea parolei si alte astfel de gesturi sunt daruri pe care cineva care a inselat le ofera si prin care transmite ‘Poti avea incredere 100% in mine si te poti uita prin lucrurile mele si poti face tot ce ai nevoie sa faci'”, declara Derhally.

7 celebritati care si-au inselat partenerul de viata. Tu i-ai ierta?

Problemele cuplului trebuie rezolvate

Este foarte important pentru cupluri sa evalueze celelalte probleme pe care le au, dincolo de infidelitate. „O relatie cu probleme nu este o scuza pentru a insela, dar daca sunt imbunatatiri care pot fi facute, de exemplu in ceea ce priveste comunicarea, timpul petrecut impreuna, sexul etc., acestea pot face ca infidelitatea sa fie mai putin probabila„, spune Coleman.

Cel care a inselat trebuie sa-si asume intreaga responsabilitate pentru faptele sale, dar in acelasi timp sa dea dovada de rabdare si sa inteleaga ca vindecarea este un proces de durata.

Impreuna, pentru un nou inceput

Intr-un final, cuplul trebuie in esenta sa-si recladeasca relatia. „Cuplul trebuie sa lase in urma trecutul si ceea ce nu a functionat si sa mearga inainte pentru a crea o relatie noua si dinamica”, declara Klow. „Cuplurile pot depasi o aventura, experienta din care partenerii pot invata cine sunt ei cu adevarat si ce isi doresc de la relatia lor. Nu va fi acelasi lucru, dar asta nu inseamna ca relatia nu poate fi in anumite feluri mai puternica decat era la inceput„”, adauga specialistul.

Foto: Shutterstock.com