O casnicie nefericita este de preferat in locul unui divort?

1
De Denisa Toma
24 mart. 2019

Casnicia, ca si dragostea care duce la ea, trece prin numeroase transformari de-a lungul timpului. Si nu toate dintre ele sunt placute.

Dar intrebarea „Este o casnicie nefericita mai buna decat divortul?” nu are in mod sigur un raspus radical, de tipul da sau nu.

Raspunsul depinde foarte mult de tine si partenerul tau si nu ar trebui sa apara intr-un moment de furie sau intr-o fractiune de secunda. De obicei, comunicarea este intotdeauna solutia rezolvarii problemelor, iar problemele de comunicare sunt la baza aparitiei dificultatilor intr-o casnicie.

Daca esti in cautarea unor sfaturi care sa te ajute sa iei o decizie, daca este cazul sa ramai sau sa iesi dintr-o casnicie nefericita, vei gasi o gama variata de raspunsuri. O persoana care cauta motive sa plece le va gasi, iar o persoana care cauta motive sa ramana le va gasi.

De aceea sunt atat de importante comunicarea si sinceritatea totala dintre tine si partener atunci cand va aflati intr-un astfel de moment de rascruce. Decizia de a ramane impreuna sau de a va desparti va apartine, la fel si consecintele alegerii voastre.

Dragostea dintr-o casnicie are nevoie de atentie

Dragostea creste, evolueaza si isi scrie propria poveste in functie de contextul vietii. Are momente de dezvoltare si momente de stagnare, la fel ca si copiii. Si, exact ca in cazul copiilor, atunci cand nu ii acorzi suficienta atentie, dragostea va fi afectata.

7 lucruri care iti confirma ca esti intr-o relatie plictisitoare

De multe ori este posibil sa nu-ti dai seama ce simti cu adevarat. Este vorba despre nefericire in relatia ta sau este doar plictiseala? Iti amintesti de primele etape ale relatiei si inceputul casniciei, dar toate acele emotii au disparut.

Daca nu discuti deschis cu partenerul tau, este posibil sa diagnostichezi gresit situatia. Si ceea ce sigur nu doresti sa faci este sa iei o decizie pentru tot restul vietii bazandu-te pe informatii gresite.

Ce inseamna o casnicie nefericita?

Este o casnicie nefericita mai buna decat un divort? Primul pas care te va ajuta sa te decizi este sa afli ce inseamna o casnicie nefericita.

Mai jos sunt cativa factori care pot prezice o casnicie nefericita. Acestea sunt simptomele, iar in functie de intensitatea lor, indica riscul de separare intr-un cuplu, dar nu sunt intotdeauna motive de divort.

Abuz
Dependente
Lipsa sexului si a afectiunii vizibile
Lipsa implicarii reale
Fantezii despre viata fara partener
Vieti separate
Valori complet diferite
Dezinteres fata de partener
Probleme de control
Senzatia ca nu esti auzit
Nevoi nesatisfacute
Critica, neumultumire sau refuzul de a comunica

7 motive pentru care oamenii nu se mai casatoresc

Nefericirea este de cele mai multe ori temporara

Sunt etape normale, previzibile, in care se intampla sa apara nefericirea in casnicie. De exemplu, dupa nasterea unui copil, cand totul se schimba.

Poate parea surprinzator ca acest eveniment fericit pentru parinti sa aduca nefericire in casnicie. Este o situatie normala, cu care se confrunta numeroase cupluri. Oboseala, lipsa interactiunii fizice, opiniile diferite fata de cresterea copilului, interventia altor membri ai familiei sunt unele dintre cauzele pentru care nefericirea se instaleaza in primii ani dupa nasterea unui copil.

Cuplurile care reusesc sa inteleaga ca acest tip de nefericire nu este cauzat de faptul ca nu se mai iubesc, ci de situatiile solicitante cu care se confrunta, reusesc sa le depaseasca si devin apoi mult mai puternice.

Motivele pentru care un barbat renunta la tine, desi te iubeste

Bineinteles, cu cat simptomele unei casnicii nefericite sunt mai grave, cu atat este necesara o decizie mai putin toleranta. Este valabil in cazul primelor doua elemente de pe lista de mai sus. Abuzul si dependenta trebuie tratate de specialisti, iar siguranta tuturor persoanelor din familie trebuie pusa pe primul loc.

Infidelitatea, pe cat de devastatoare sunt consecintele sale, nu trebuie sa fie neaparat o sentinta pentru o casnicie. Iar de cele mai multe ori nu este. Adesea, cuplurile care au trecut peste infidelitate au facut asta pentru ca ambii parteneri au decis sa-si recladeasca relatia.

Ai depus efort pentru a-ti imbunatati casnicia?

Aceasta etapa de recladire a unei relatii este un criteriu care te va ajuta sa afli daca o casnicie nefericita poate fi salvata. Ai depus efort pentru a-ti imbunatati propriul comportament si a-ti imbunatati relatia? Daca raspunsul sincer este „nu”, atunci cum crezi ca vei fi fericit in alta parte sau cu o alta persoana? Casnicia necesita implicare si munca.

Intreaba un cuplu in varsta care este casatorit de o viata cum a reusit. Cum au facut fata cresterii copiilor, razboaielor, crizelor financiare, infidelitatii, plictiselii, bolii, certurilor sau tristetii?

Care este problema relatiilor moderne, potrivit terapeutului de cuplu Esther Perel

Atunci cand te intrebi daca o casnicie nefericita este mai buna decat un divort este important sa iei in considerare mai mult decat propriile tale sentimente si dorinte. Sunt copii implicati? Le va fi cu adevarat mai bine daca parintii lor nu mai traiesc impreuna? Esti pregatit sa faci fata consecintelor unui divort – cresterea separata a copiilor, procesele, pierderea unor prieteni sau membri ai familiei?

Daca mariajul tau este bazat pe o relatie de tipul dominatie-supunere, abuz fizic si/sau emotional, dependente grave, probabil divortul este cea mai sanatoasa decizie.

In schimb, daca sunt sentimente care nu sunt exprimate, fapte bune inlocuite de indiferenta sau lipsa efortului de imbunatatire personala si a relatiei, atunci probabil stii deja raspunsul. Uneori, chiar si cele mai mici gesturi menite sa imbunatateasca situatia pot da rezultate. Dar intotdeauna cheia succesului este comunicarea sincera, deschisa si calma.

Foto: Shutterstock.com